Той се самоизолира, веднага след като разбира, че е заразен

Националният цeнтъp пo зapaзни и пapaзитни болести дoкaзa cлучaй нa „Дeлтa“ вapиaнт нa ĸopoнaвиpyca, или т.н. индийcĸи вapиaнт. Тoй e идeнтифициpaн в Плeвeн и зaceгa e eдинcтвeният доказан такъв. Пациентът е мъж на възраст между 20 и 30 години. Изследван е с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица, като е насочен за домашно лечение.

Индийският вариант на COVID-19 вече е в България

„В момента нищо не се случва, историята е от април. Пробата е на наш студент, той е шести курс, чуждестранен гражданин от европейска държава. Негова приятелка пристига у нас с полет от Франфуркт, идвайки от Индия. Тя пътува с негативен PCR – тест. Пристигайки у нас чувства главоболие и неразположение. Студентът ни почувства същите симптоми след три дни. Тъй като вече знае, че приятелката му е заразена, той се самоизолира ”, разказа ректорът на Плевенския медицински университет проф. д-р Добромир Димитров.

Какво трябва да знаем за индийския вариант на COVID-19

Положителната проба на мъжа излиза на 5 април. РЗИ – Плевен провежда проучване на контактните лица, като установява, че нито един от тях не е заразен. На 21 април е решено тя да бъде една от тези, които ще бъдат проверени за щамове.