Защо непрофесионалисти извършват процедури, за които нямат разрешение?

Ако инжектираният филтър не е поставен правилно може да блокира кръвовносните съдове и да доведе до смърт на кожната тъкан. Това може да причини бокла и промяна на цвета на съответния участък. Както във всяка друга сфера – и тук – ако изберете специалист с опит и задълбочени познания, свеждате възможността за грешки до минимум. Големият въпрос е защо непрофесионалисти извършват процедури, за които нямат разрешение. В студиото на "Социална мрежа" гости по темата са Тяна Пресолска - председател на Асоциацията на медицинските козметици и управител на верига салони за красота и д-р Росица Денчева - дерматолог, член на УС на Асоциацията на естетичните дерматолози.

По думите на д-р Денчева има 2 големи групи козметични разкрасителни процедури – инжекционни – филъри, поставянето на ботокс, мезотерапии и апаратни - с лазер.

"Възможно е да се получат усложнения при грешно поставен продукт или при неочаквана реакция от организма при правилно поставяне. В нечиста и нестерилна среда настъпват инфекции по време на инжектирането", обясни тя.

Откриха опасни химикали в козметични продукти

Според нея е нормално да има лека болка, която да не се засилва с часовете, както и леко зачервяване и хематом на мястото на убождането.

"Този дискомфорт отшумява за няколко дни. Засилване на болката, подуване, зачервяване извън зоната на инжектиране, това е аларма за странична реакция", поясни специалистът.

Тяна Пресолска от своя страна сподели, че голяма част от девойките не са наясно със страничните ефекти.

"При отваряне на козметичен салон се подава списък с процедури, които да извършва. Не се наблюдава обаче силен контрол на способностите на практикуващите тези процедури. Не се проверяват и машините. Причината е в остаряла наредба", смята тя.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Опасни ли са ваксините за пациенти с естетически корекции? (ВИДЕО)

Пресолска заяви, че машини с различни физикални методи при диабет или проблеми с хормоните, за които пациентът не знае и не е информиран, че има отношение към процедурата, може да доведе до неприятни последствия.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.