Двете държави продължават да си разменят нападки след инцидента с британския боен кораб

Русия и Великобритания продължиха да си разменят нападки ден след инцидента с британския боен кораб в Черно море.

Москва нарече преминаването на плавателния съд край Крим "умишлена провокация". А Лондон отговори, че няма да се съобразява с незаконните действия, на която и да е страна, нарушаваща мирното преминаване в рамките на международното право.

Русия разпространи кадри от конфронтацията с британския разрушител  „Дифендър”. Москва настоява, че корабът е навлязъл в руски териториални води и е бил прогонен. Руското военно министерство призова британския аташе по отбраната и му връчи своята позиция. А говорителят на Владимир Путин каза, че от Лондон са търсили конфликт.

„Смятаме, че британският кораб целеше провокация. Много сме загрижени заради действията на британците", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Русия откри предупредителен огън по британски миноносец в Черно море

От Лондон настояват, че техният кораб не е бил в руски води. Разликата идва от това, че откакто Русия анексира Крим от Украйна, Москва смята района около полуострова за свой. Но нито една европейска държава не признава това и според договорените морски пътища, британският кораб се е движел по обичаен маршрут.

„Беше изцяло уместно и подходящо да използваме международни води. И всъщност важното е, че ние не признаваме руското анексиране на Крим. Това е част от суверенна украинска територия”, обясни премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

А журналистически екип на Би Би Си засне каква е обстановката на разрушителят Дифендър по време на преминаването покрай Крим. В един момент кораб на руската брегова охрана се приближава на 100 метра от британския съд. А съвсем близо над Дифендър летят руски изтребители.

Руският министър на отбраната обвини САЩ и НАТО, че засилват напрежението

Екипажът на британския кораб не изглежда изненадан от реакцията. „Те ни виждат и ние ги виждаме", казва един от офицерите.

„Поведението им е по-войнствено заради нашата близост до това, което те смятат за техни води”, каза Бен Дорингтън, офицер на борда на "Дифендър".

Според журналистите на борда, в далечината се е чувала стрелба, но те твърдят, че тя не е била в близост до британския кораб и така и не са разбрали каква е целта й.