Причините за трагедията се изясняват

Увеличава се броят на хората в неизвестност след рухването на жилищната сграда във Флорида. Вече 159 души са в списъка с издирвани лица. 

Потвърдена е смъртта на четирима, а спасителите бързат, с надеждата, че ще намерят живи хора под развалините.

Търсенето на признаци на живот вече продължава втори ден.

„Спасителите са силно мотивирани да намерят хората и да ги върнат на близките им”, коментира Даниела Кава, управител на област Маями-Дейд.

Десетки живеещи в рухналия блок и техни роднини и близки, чакат новини от спасителите.

12-етажният блок се срути в нощта на сряда срещу четвъртък. Стотици пожарникари и инженери правят всичко възможно да открият оцелели.

„Буквално се надпреварваме с времето”, коментира Чарлз Бъркет, кмет на град Сърфсайд.

Преди рухването е вървял ремонт на покрива на сградата. Не е ясно дали това е допринесло за трагедията. Блокът е построен през 1981-ва и има 136 апартамента. Начинът, по който се е срутил, силно затруднява работата на спасителите.

„Докато напредваме, постоянно следим дали няма да рухне. След всяко парче, което извадим, трябва да стабилизираме сградата сантиметър по сантиметър”, обясни Джейсън Ричард, офицер от пожарната служба в Маями.

Местни медии пишат, че от 136 апартамента, около 80 са били използвани. Но е много трудно да се събере точна информация кой от собствениците е живеел постоянно в сградата, дали си е бил у дома по време на инцидента и колко са хората, които ползват жилищата само през лятото, през периода на отпуски.

12-етажна жилищна сграда се срути във Флорида, има жертва и ранени (СНИМКИ+ВИДЕО)