Темата коментира и настоящият финансов министър

Националната приходна агенция извършва проверка на бившия министър на финансите Владислав Горанов. Поводът е покупка от негова фирма на два имота за почти 753 000 лева. 

Екип на NOVA успя да разговаря днес с Владислав Горанов. Той заяви, че не се притеснява от течащата проверка. По негова информация тя е започнала много преди да бъдат закупени въпросните два имота.

Преди десет дни стана ясно, че Горанов е купил двата имота с площ 145 и 146 квадрата в блок 11 на бул. „Цариградско шосе”.Това е станало през неговата фирма „Трилема Кънсълтинг”. Сделката е била сключена на 27-и май. Именно нея проверява НАП.

Фирмата на Владислав Горанов закупила офис за 752 000 лева

 

 

От приходната агенция уточняват, че засега проверяват Горанов само като физическо лице. Настоящият финансов министър Асен Василев коментира, че трябва да се установи откъде са дошли средствата за сделката.

„В пресата излезе голямо несъответствие между приходите, които той е генерирал, и разходът, който е направен. Това, разбира се, означава, че НАП трябва да провери дали има съответствие, или несъответствие”, обясни Василев.

 


Когато покупката на двата имота стана публично известна, Владислав Горанов обясни за NOVA, че сделката е в резултат на нормална търговска практика и източникът на парите са търговски кредити. Очакват се още проверки за съмнителни сделки от бившите управляващи.

„Проверките са пуснати или по подадени сигнали към НАП и Министерството на финансите. Сигналите ги знаете, понеже са публични или на база големи разпоредители с обществени средства през обществени поръчки и ин-хаус процедури. Съответно, големи получатели, като там е много прост принципът – тръгваме от най-големите ин-хаус процедури към най-малките и от горе надолу се пускат проверки, съответно на хората, които са управлявали тези дружества”, уточни финансовият министър.

Дали към днешна дата има започнати проверки срещу други бивши министри и срещу кои – Асен Василев не отговори.