Дискусията за промените с паркирането ще започне след изборите

Планира се разширяване на обхвата на платеното паркиране. В няколко квартала се очаква въвеждане на „Зелена" зона от есента, а на други - тя да стане „Синя”, тоест на двойна от сегашната цена. 

Намаляват депутатските паркоместа около „Ал. Невски"

Районните кметове организират обсъждания с жителите на редица квартали за въвеждане на „Зелена" зона. Сред тях „Изток”, „Изгрев”, „Дианабад”, „Зона Б-19”, „Слатина” и „Гео Милев”. И още – да бъде  удължено работното време на платеното паркиране. А тези, които са близо до детски градини или училища, например, да могат спокойно да оставят колата си, без да плащат за поне 10 минути.

Първото допитване за въвеждане на „Зелена зона” в кварталите „Изток”, „Изгрев” и „Дианабад” вече в факт. Включили са се над 300 души. Сред тях и Николай, който живее в квартала от 44 години. Определя ситуацията с паркирането като абсурдна.

Тротоар в София се оказа двор на кооперация и "зелена зона"

„Често се налага да спирам на 500 метра от блока. Има още три блока, които не са населени. Ще станат около 1000 места още, които ги няма, и „Зелената" зона е напълно безсмислена”, смята той.

Според допитването живеещите в трите квартала са разединени дали да плащат за паркиране.

„В „Изток” и в „Изгрев” голяма част от хората имат собствени гаражи, което определя тяхното отношение спрямо „Зелената" зона, но в „Дианабад” , където е най-гъсто застроената част на нашия район, с големи сгради, там хората са по-скоро „за” зоната”, обясни Делян Георгиев, кмет на район „Изгрев” в София.

Ако повечето хора искат „Зелена" зона, тя ще бъде въведена изцяло и за трите квартала. А докато в район „Изгрев” има колебания, в квартал „Зона Б 19” категорично искат зона.

„Има случаи, когато има несъвестни граждани, които продължават да качват своите автомобили върху тротоарите, голяма част от хората, които живеят там, се възмущават”, каза Савина Савова, кмет на район „Възраждане” в София.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Указателна табела намери правилното си място

За да няма нарушители, най-късно в началото на 2022 година може да бъде въведено платено паркиране в квартала. А в други квартали се предвижда „Зелените" зони да станат „Сини” и хората да плащат двойно. И така, евентуално да се освободят повече места.

„За магазините трябва да има поне 1-2 места за зареждане, абсолютно няма къде да спираме за зареждане”, казва Николай. А от „Спаси София” предлагат промени в тази посока.

„Места за зареждане на доставчици, места, които да се разполагат до детски градини, училища, в които вие ще може да оставите детето си в рамките на 10 минути напълно безплатно”, поясни Борис Бонев.

Дискусията за промените с паркирането ще започне след изборите.