Това е заявено пред българския посланик във Вашингтон, пише 24 часа

Съветник Грант Мърфи уверил посланика ни в САЩ, че списъкът „Магнитски” не е затворен. Двамата са разговаряли в американското Министерство на финансите по искане на българската страна, пише „24 часа”.

Българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е бил на среща с Грант Мърфи - съветник в департамента по финансови престъпления и финансиране на тероризма в Министерството на финансите на САЩ в средата на миналата седмица. Срещата е била по искане на българската страна.

САНКЦИИ ПО "МАГНИТСКИ"?: Привикаха посланика на България в САЩ

От „24 часа” отправят запитване към самия Тихомир Стойчев за подробности, но той отказва да коментира темата. Основният въпрос, който се е разисквал по време на разговора им, е било искане на българската страна за повече яснота как БНБ да процедира с кредитите, взети от лицата и фирмите, на които са наложени санкции по „Магнитски”. И дали оказва значение фактът колко време преди налагането им са били отпуснати заемите.

Американските експерти са заявили на българския посланик, че няма никакво значение дали кредитите са взети много преди налагането на санкциите, защото в случая става дума за злоупотреба с публични ресурси и това е единственото, което има тежест. От разискваното на срещата става ясно, че българските банки, които ca дали кpeдити нa фирмите, свързани със caнкциoниpaнитe лица, ще бъдат принудени да наложат процедура за пpeдcpoчнa изиcкyeмocт на средствата.

Съветник Грант Мърфи освен това е уверил българския посланик, че процедурата по закона „Магнитски” не е затворена и може да се очаква добавянето на още имена в черния списък. САЩ следят внимателно действията на българската прокуратура, е било заявено също на срещата.

МВнР: Посланикът ни не е бил канен в Министерството на финансите на САЩ

Източници от българското външно министерство са потвърдили за „24 часа”, че от дипломатическата ни мисия във Вашингтон е пристигнала закрита грама за срещата на посланик Стойчев в американското финансово министерство, но съдържанието на документа не може да бъде оповестено.

В сряда сутринта Министерството на външните работи (МВнР) официално уточни, че посланик Стойчев не е бил канен в Министерството на финансите на САЩ, а „инициативата и евентуални постъпки за уточняване на принципните положения по наложените на 2 юни 2021 г. от САЩ ограничителни мерки са изцяло на българската страна и се обуславят единствено от стремежа към пълноценна и всеобхватна защита на националния интерес”.

От Външното министерство допълниха, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Взаимодействието между двете страни се осъществява не под формата на еднократни актове, а в условията на последователни и съдържателни процеси.

НАРУШЕНИЯ В ТОТАЛИЗАТОРА: Фирма от списъка "Магнитски" в договор с Тотото

До този момент не са били връчвани имена на нови санкционирани български физически или юридически лица, допълниха още от министерството.

От сигурни източници „24 часа” е научил, че нови имена в списъка на санкционираните най-вероятно ще има, но след парламентарните избори на 11 юли. Причината е, че американската страна не желае да бъде подозирана в намеса във вътрешната политика на България. Подобна е била и позицията на служебното правителство на Стефан Янев, което също не иска да е страна в изборния процес, тъй като задачата му се изчерпва с организацията по честното му провеждане.

Междувременно българското правителство създаде свой черен списък с близо 100 фирми и лица, които са свързани с тримата българи, санкционирани по „Магнитски”. От него бе извадена гръцката „Интралот”, която преди години имаше общ бизнес с Божков.

Проверка на „24 часа” показа, че към 30 юни в списъка няма промяна. Бройката на фирмите и на хората, посочени в него, остава същата, не са вадени или добавяни нови имена. По неофициална, но потвърдена информация, във финансовото министерсво са внесени 12 искания от фирми и физически лица да бъдат извадени от българския списък. Решение по техните молби ще бъде взето в началото на следващата седмица.

ВАС отказа да изкара партията на Божков от списъка по закона "Магнитски"

Макар че санкциите по закона се отнасят за лица и фирми на територията на САЩ и номинално нямат действие в нито една друга държава, включително и България, те представляват сериозно притеснение поради факта, че американски компании държат всички основни разплащателни междубанкови системи.

Затова и повечето банки в света се съобразяват с тези санкции и са принудени да предприемат адекватни действия, за да не попаднат от своя страна под ударите на закона. Затова и властите в София предприеха действия по проверка на взаимоотношенията на всички държавни компании дали правят бизнес със санкционираните, за да могат да бъдат предпазени. Ако държавни дружества попаднат в списъка, рискуват средствата им да бъдат замразени, всички чужди инвестиции към тях да спрат, а получените пари от чужди кредитни институции да станат изискуеми.

Прокуратурата иска още информация от САЩ по Закона "Магнитски"

Правителството е инструктирало държавните предприятия и структури да не правят финансови транзакции с лица от списъка, а БНБ издаде указания как да се третират потенциални експозиции, кредити към такива лица и сметките им. БНБ използва правомощията си като регулатор да изиска всички български банки да предприемат определени действия, за да бъде ограничен рискът за държавата.

На 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи - на бизнесмена Васил Божков, на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и на Илко Желязков - бивш заместник-шеф на Държавната агенция за технически операции (ДАТО). В средата на юни Божков поиска да бъде заличен от „Магнитски”, а Делян Пеевски нае международна адвокатска кантора, която да го представлява в САЩ за оспорване на включването му в санкциите листи.

Източник: „24 часа”