Извършеното престъпление не касае вота на 11ти юли, потвърдиха от прокуратурата

"Получихме сигнал по телефона в прокуратурата, че лице е предлагало имотни облаги с цел да склони друго лице да упражни избирателното си право. На дежурния прокурор устно  е било докладвано, за установени данни за евентуални нарушения на изборите от 4ти април, които данни тепърва ще анализираме. До момента категорично сме установили, че не се касае за данни относно вота, който ще се проведе на 11ти юли". Това съобщи на брифинг в Пловдив заместник-районният прокурор Атанас Илиев.

По думите му в пловдивския квартал „Столипиново” е извършено претърсване в търговски обект, откъдето са били иззети 11 стъклени дамаджани с течност с миризма на алкохол, 50 чифта маратонки, както и пари. „Два тефтера и тетрадка също са били иззети от бюро в цех в квартала, но все още не знаем какво пише в тях”, подчерта Илиев.  

9 задържани за купуване на гласове в Бургаско

"Не разполагаме с конкретика за какво точно става дума", категоричен е заместник-районният прокурор. "В момента се проверяват данните", уточни Илиев.  

По-рано източници на NOVA потвърдиха, че собственик на цех и фирма за дограма е задържан за купуване на гласове в Пловдив. Арестът е извършен по време на спецакция на МВР. Задържаният е 40-годишен мъж, който е криминално проявен и осъждан.

При обиски в петък са открити три тефтера с точни адреси, имена и цифри. Иззети са и записи от камери за видеонаблюдение и мобилни телефони.

Полицията е открила и пари, като сумата възлиза на  6870 лв. В тефтерите са записани личните данни на 2029 души. Хората от списъците се разпитват. Районната прокуратура е образувала досъдебно производство.