Природозащитници се събраха на протест пред Министерския съвет

Земеделското министерство издаде разрешително за отстрел на мечката, която нападна жена край Белица. То обаче ще влезе в сила само при определени обстоятелства.

Природозащитници излязоха на протест в защита на мечката пред Министерския съвет. Те са се събрали, за да изразят недоволството си от решението на земеделското министерство.

Подобно разрешение е принципна законова процедура и се издава винаги при подобни случаи, казаха от министерството на брифинг. То обаче ще бъде изпълнено, само ако дивото животно нападне повторно. И тази процедура се спазва, независимо от волята на обществото. 

Има разрешение за отстрел на мечката, която нападна жена край Белица

Новината за разрешението за отстрел на мечката в Белица беше приета двуполюсно. Срещу решението застанаха и природозащитни организации. Над 35 хиляди души подкрепиха петиции в защита на животното. Според Явор Гечев решението за отстрел би било в разрез с общественото мнение и с уважението ни към природата.

„В района на Белица има интензивно гъбарство, интензивен дърводобив, това се контролира от определени фирми и определени хора. Разрешителното, което се издава, е жест към тези хора, че те могат да разчитат на спокойствие и за в бъдеще. Защото ако утре има подобен случай, ще бъде издадено ново разрешително - в района на Белица има 2/3 мечки”, посочи той.

За да тушира напрежението,  Изпълнителната агенция по горите даде брифинг, в който заяви, че мечката ще бъде отстреляна, но само при повторно нападение.

„Разрешителното е предвидено в законова процедура, която трябва да бъде изпълнена, независимо от волята на обществото. Тази процедура е предвидена в Наредба 8 и е напълно законосъобразна. Друг е въпросът дали това разрешително ще бъде ползвано за обстрелване на тази мечка или която и да е мечка. Към момента това не се предвижда. Чрез издаването на тази заповед се цели да има законово основание в случай на нужда. Тоест ,ако има второ нападение, втори случай на агресия от животно. Сами разбирате, че няма как да оставим хората, които ходят там за гъби, беззащитни”, заяви той.

Предложиха да отстрелят мечката, която рани жена край Белица

 

Мечка нападна жена в Белица

Мечката няма да бъде отстреляна, ако се премести и на друго място. Например високо в планината. По-рано днес кметът на Белица също увери, че се прави всичко възможно животът на мечката да бъде спасен. Всички се надяват, че тя е избягала. През изминалите четири дни животното не е забелязано в района на парка за танцуващи мечки, където се случи инцидентът.

„Инцидентът се случи на сто метра от парка. Сами разбирате какъв е потокът от туристи. Не можем да позволим толкова близо да обитава животно, особено агресивно”, смята Ковашки.

В Парка за танцуващи мечки ще бъдат подменени кошовете за боклук и ще бъде забранено да се изхвърлят хранителни отпадъци. Това се прави с цел да не се привлича обонянието на дивите мечки. В Белица обаче част от хората са притеснени и настояват за спешни мерки.

Според експертите, по всичко личи, че животното просто се е защитавало, затова шансът да се върне на същото място е минимален.

 

 

„Отстрел на случайно животно е невъзможен. Аз дори съм сигурен, че няма въобще да стигнем да консумираме издаденото разрешително за отстрел”, смята Дамян Дамянов - директор на Югозападно държавно предприятие.

От днес влизат в сила и указания към гъбарите в Белица - как да се държат безопасно в гората.

„Искам да ходят по групи и да вдигат шум – не като хамали да гърмят постоянно пиратки, просто чисто човешките звуци да издават. Не, няма да вдигаме хората на въстание срещу мечката, мечката не е най-големия враг на Белица, напротив”, посочи кметът на Белица Радослав Ревански.

Ще бъдат осигурени и дежурства с нощно наблюдение, за да бъде спокойно населението.