Италианците победиха драматично Англия след изпълнение на дузпи на стадион „Уембли” в Лондон

Италия превзе митичния „Уембли”. „Скуадрата” стъпи на европейския връх 53 години след първата титла на тима от шампионат на стария континент през 1968 година.

Англия и Италия ни предложиха драматичен сблъсък, достоен за финал, който трябваше да се реши след изпълнение на дузпи. В герой за „адзурите” се превърна вратарят на тима Джанлуиджи Донарума, който беше избран за играч на турнира. След края на срещата Леонардо Бонучи, който вкара мача в продължения с изравнителното си попадение се обърна към феновете на Англия с изречението “Още паста трябва да ядете”

„Отборът ни е страхотен и това е само началото”,  „Футболът вече е у дома”, „Благодарим ти Манчини, ти си великолепен визионер”. Това са само част от заглавията в италианската преса след вчерашния триумф.

ШАМПИОНИ: Италия е новият футболен крал на Европа! (ВИДЕО+СНИМКИ)

На другия полюс бяха тези в английските вестници, които акцентираха върху факта, че Италия удължи 55-годишната болка на трите лъва от липсата на трофей. Принц Уилям утеши футболистите на Гарет Саутгейт с думите - “Момчета, дръжте главите си високо вдигнати”.

„Да живее нашата „адзура”! Много сме щастливи, че спечелихме този трофей в Лондон. Толкова много сме италианците в Лондон… Да живее „адзура”!”, заяви Алфонсо, фен на Италия.

„Много сме щастливи, че отнасяме победата вкъщи. Заслужихме го, след цялата работа. Ние сме европейски шампиони и ще занесем трофея в Италия. Да живее Италия!”, радостен е и Илиас.

„Наистина се гордея с тях. Мъчно ми е за Саутгейт, въпреки че не го харесвам много. Толкова се гордея, че стигнаха толкова далеч. А никой не го очакваше. И мисля, че вдигнаха цялата страна”, посочи Елза, фен на Англия.

„Дузпите са лотария. Никога не знаеш какво ще се случи и за съжаление двама от играчите на Англия са под 20-годишни … и двамата биха дузпи и изпуснаха. Жалко, но смятам, че Англия може да се гордее”, посочи Рос.

Националният отбор на Италия се завърна в Рим, а Джорджо Киелини се обърна към своите сънародници с “Това е за всички вас”, държейки купата в ръце. Италия празнува! На Апенините имаха огромна вяра в силите на своя отбор, и не се съмняваха, че „Скуадрата” може да спечели. Жителите на десетки италиански градове излязоха по улиците да празнуват и то цяла нощ. Героите вече се върнаха у дома и донесоха купата.

Цяла Италия посрещна емоционално победата. След тежките месеци на карантина, нещата се обръщат и 2021-ва се очертава отлична година. Първо италианските участници спечелиха Евровизия, снощи националния отбор стана европейски шампион, а даже младата надежда Матео Беретини изненадващо се класира на финала за титлата в „Уимбълдън”. Всичко това допринесе за още по-голям ентусиазъм и радост от победата на „Уембли”.

Капитанът Джорджо Киелини вдигна купата, която Италия не беше печелила от повече от 50 години. Това предизвика  експлозия от емоции по улиците на Милано, Рим и в цялата страна.

Тази емоция не е само заради това, че успеха идва след епидемията, от която Италия пострада тежко. Феновете в страната добре си спомнят, че само преди 3 години отборът, който снощи вдигна купата, изобщо не успя да се класира на Световното първенство.

"Донесе ни още повече радост, защото победата дойде след добра игра. Мисля, че това е важно. Заедно с ентусиазма има и очакване, че бъдещето на националния отбор е добро'' , заяви Нело Трокия, фен на футбола от Рим

Някои фенове се престараха с тържествата. Има поне 15 ранени по време на бурно празнуване на победата. Трима са пострадали сериозно.

Но това не помрачи общото усещане за голям успех. То се засили от факта, че мача се игра в Лондон, на домашния стадион на противника. Италия разби сърцата на англичаните, които чакаха първи голям успех във футбола от 55 години. Медиите подчертават, че за противника този финал беше събитие от национално значение. Повече от 30 милиона са били пред телевизорите снощи. Мачът беше най-гледаното събитие на Острова от погребението на принцеса Даяна през 90-те.

Всички в Италия се надпреварват да поздравяват шампионите. От медиите, през политиците и артистите, чак до католическата църква. Поне за известно време страната сякаш забрави всичките си проблеми и просто се радва.

Репортери: Валерия Видева, Антоанета Николова, Павлина Трифонова

Повече по темата гледайте във видеата 

Всичко за UEFA EURO 2020™ ще откриете в специалната секция на Gong.bg.