Заедно с него бяха и още трима души

Най-богатият човек в света Джеф Безос полетя към Космоса на историческа мисия. Заедно с него на борда на „Блу Ориджин” бяха най-възрастният и най-младият човек, излизали някога в околоземна орбита. Пътуването до ръба на Космоса продължи точно 11 минути, след което капсулата кацна успешно.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

При ясно небе, със син космически костюм и каубойска шапка, Безос, брат му Марк, 18-годишен син на милионер и 82-годишната Уоли Фънк, която е ветеран в космическите изследвания, се качиха в космическия кораб.

През първите две минути на полета скоростта се увеличи до 3540 километра в час. В този момент гравитационните сили стават толкова интензивни, че пътниците в капсулата усещат теглото си три пъти по-голямо от реалното.

„Изпитват три до четири минути безтегловност, за да могат да погледнат през тези красиви прозорци, докато капсулата прави няколко завъртания”, обясни представителят на „Блу Ориджин” Ариан Корнел.
 


2 минути и 45 секунди след изстрелването ракетата-носител се отдели от капсулата в най-високата точка на полета - ръбът на Космоса. Малко след това четиримата космически туристи започнаха да падат обратно към Земята със скорост, която преминава звуковата бариера.

„Това е автономно превозно средство. Проектирано е така, че астронавтите да могат да усетят полета”, посочи още Корнел.

Безос и екипажът на "Ню Шепард" тренират твърдо кацане

Минути преди капсулата да отвори парашутите си и да се приземи, на Земята кацна ракетата-носител. Космическият кораб с пътниците намали скоростта си до по-малко от 30 километра в час преди да кацне.

„В момента на кацането на капсулата тя се движи с 2-3 километра в час”, уточни представителят на „Блу Ориджин”.

Джеф Безос и екипажът бяха посрещнати с аплодисменти и прегръдки на земята. Първи преди 11 дни към Космоса излетя друг милиардер - Ричард Брансън, но Безос достигна по-голяма височина - 100 километра, за разлика от 86-те километра над повърхността на „Върджин Галактик”.

СТАРТ НА КОСМИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ: Корабът на Ричард Брансън с първи полет (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Ще изградим път до Космоса, така че нашите деца и техните деца да могат да построят бъдещето. Трябва да направим това, за да решим проблемите на Земята. Не става въпрос да избягаме от планетата. Идеята е, че това е единствената добра планета в Слънчевата система. Изпращали сме сонди до всички останали. Но това е единствената добра и ние трябва да се грижим за нея. И когато отидеш в Космоса и видиш колко е крехка, искаш да се грижиш за нея още повече”, сподели след полета Джеф Безос.

Източник: БТА