Това научи NOVA

Задържаха бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев за бракониерство, научи NOVA. Той е арестуван край Симитли, заедно със собственика на футболния клуб „Витоша”, известен като „Бистришките тигри". Задържан е и още един действащ служител на Държавната агенция "Национална сигурност". 

Малко преди полунощ снощи Димитър Георгиев, заедно с още четирима мъже, сред които действащ служител на ДАНС и горски стражар от Симитли, се спускат с джипове от високопланинското село Сушица към село Полена.

Спира ги полицейски патрул, а при претърсването в единия джип е намерен труп на диво прасе. Извикани са горските служител, които установили, че мъжете не разполагат с никакво разрешително за отстрел.

„Получих обаждане от директора на „Държавно горско стопанство Симитли” в 02.55 ч., че органите на полицията са задържали нарушители, които са бракониерствали”, каза Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП.

Спецпрокуратурата: Магистрати никога не са нахлували в президентството

Петимата мъже са задържани във Второ районно в Благоевград. Иззети са 4 пушки, 2 заглушителя и 215 патрона. От прокуратурата обаче обясниха, че не могат да повдигнат обвинение на никого, тъй като е нужна балистична експертиза, която да покаже изстрел от коя пушка е убил прасето.

„Трупът на дивата свиня е прибран в хладилна база и трябва да бъде направен обстоен ветеринаро-медицински преглед. Да се установи дали е блъснато, дали е стреляно и т.н.”, обясни Дамянов.

В Сушица хората разказаха, че към ловното стопанство над селото редовно пътували джипове.

Вътрешният министър Бойко Рашков също коментира случая, като акцентира на близките отношения между единия от задържаните и бившия премиер Бойко Борисов. 

„Това пък е толкова срамно, че не знам дали точно в днешния ден трябва да говорим за подобни случаи. Младият служител от ДАНС, който е действащ, за който ви казах, е колега на Бойко Борисов в спортния клуб „Бистришки тигри””, каза Рашков.

Предстои да се уточнява каква е била ролята на горския стражар, който е придружавал Димитър Георгиев и останалите от групата.

„Има достатъчно основания да бъде дисциплинарно освободен”, допълни Дамянов.

Срещу служителя до момента не е имало оплаквания и сигнали за нарушения.