98% от работите по газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море, вече са приключени

Съединените щати и Германия са постигнали споразумение по спорния газопровод "Северен поток 2". Заместник държавният секретар Виктория Нюланд заяви на изслушване в Сената, че параметрите на споразумението ще бъдат оповестени по-късно днес.

Според американски правителствен източник споразумението включва предупреждение за санкции срещу Русия и има за цел удължаване на транзита на газ през Украйна. 

Виктория Нюланд заяви още в Сената, че Германия е поела ангажимент да предприеме действия и да подкрепи такива на ниво Европейския съюз, ако Русия иска да използва гезовите доставки като оръжие срещу Украйна.

Путин: "Северен поток 2" е готов да бъде запълнен с природен газ

Нюланд добави още, че Германия ще подкрепи удължаване на споразумението за транзит на руски газ през Украйна, което изтича през 2024-та година.

98% от работите по газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море, вече са приключени. Притесненията на Вашингтон са, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ и директно ще засегне Украйна, намалявайки транзитните такси, които страната получава в момента.

По проект през "Северен поток 2" ще преминават 55 млрд. куб. метра природен газ годишно.
 

Източник: БНР