Ще се стигне ли до задължителна имунизация у нас?

„Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и, ако не са защитени, са риск за пациентите си”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” епидемиологът Петър Марков във връзка с идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас. 

„По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решат. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места, това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните”, добавя специалистът.

„Всичко, което правим в живота си, носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо”, казва Марков. Според него началото на новата вълна вече е факт.

„Имаме устойчиво нарастване на случаите. Тя е факт, а случаите растат. Значителното нарастване ще дойде преди есента”, казва епидемиологът.

„Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата", добавя той.

Да се ваксинират ли децата?

„Те са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират, те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията и при децата препоръчителна”, обясни експертът.

Повече по темата гледайте във видеото