Във фокуса са събитията на 10 юли и 2 септември миналата година

Със 199 гласа “за” депутатите създадоха временна комисия, която ще разследва всички обстоятелства при използването на сълзотворен газ и употребата на сила и помощни средства от страна на МВР срещу протестиращи граждани по време на протестите на 10 юли и 2 септември миналата година.

Комисията ще разследва и прилагането на СРС-та спрямо протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Искането на ГЕРБ - в обхвата на комисията да се включат и действия на протестиращите срещу служители на МВР и незаконни подслушвания от страна на служебното правителство по време на предизборната кампания за 46-ия парламент, беше отхвърлено. 

Комисията ще търси доказателства и ще представи тези, които вече е събрала, каза Николай Хаджигенов.

„Да съберем доказателства, да разкрием извършените престъпления, да го направим, забележете, максимално публично, защото това е нещо, което трябва да се знае. Ние дължим на българските граждани това. И това не е реваншизъм. Не, така би трябвало да изглежда правосъдието в една нормална държава. Все още ние не сме, макар че тръгнахме с бавни стъпки в тази посока.  Втори въпрос, който ще разгледа същата тази комисия, са незаконните подслушвания, извършени от всевъзможни отдели и отделчета от МВР, ДАНС и в съучастието на прокуратурата и Специализирания съд, по разпореждане на главния прокурор“.

 

 

Маноил Манев от ГЕРБ предложи към обхвата на комисията да се включи и установяване има ли посегателства срещу служители на МВР и още:

„И да бъде добавено и дали служебният кабинет приложи СРС-та, незаконно подслушване, защото да видим пък дали служебният министър на вътрешните работи по някакъв начин по време на цялата предизборна кампания не беше използвал незаконни СРС-та, колко те са били законни и по отношение на кого бяха използвани, колко, всички факти и обстоятелства, просто да ги изкараме на бял свят и да я приключим и тази тема“.

От „Демократична България“ подкрепиха създаването на комисията. 

Източник: БНР