Газопроводът, който ще доставя газ от северните територии на Русия директно до Германия, има много противници

Сделката за „Северен поток 2” ще бъде разгледана от Европейския съюз, обявиха от Брюксел. Снощи САЩ и Германия съобщиха, че са подписали двустранно споразумение за довършването на газопровода. От Европейската комисия казаха, че ще обсъдят обявената сделка, защото не е ясно дали тя е в интерес на страните от общността. Газопроводът, който ще доставя газ от северните територии на Русия директно до Германия, има много противници. Те го виждат като политически проект, с който Русия иска да лиши определени държави от такси за транспортиране на суровината и да засили влиянието си над Германия.

„За нас „Северен поток 2” винаги е бил проблем за националната сигурност на Украйна. Искаше ни се, когато обявиха сделката, Съединените щати и Германия да бяха дали повече гаранции за сигурността на региона”, заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

„Все още имаме способности да реагираме. Не бихме искали да ги използваме, но можем да налагаме санкции на Русия. Споразумението не означава, че се лишаваме от тези инструменти”, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

„Русия никога не е използвала енергийните ресурси за политически натиск. Русия винаги е била и остава отговорен гарант за енергийната сигурност на европейския континент”, посочи Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.