Това заяви президентът след среща с парламентарната група

„Вашата парламентарна група, макар и най-малобройна, е изключително важен и ценен партньор в този диалог. Разчитам, че ще се отнесете с отговорност към предстоящите срещи в НС". Това заяви президентът Румен Радев след консултацията си с депутати от парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

СНИМКИ ОТ КОНСУЛТАЦИИТЕ ВИЖТЕ ТУК

„Радвам се да ви видя отново на консултациите за съставяне на кабинет. Искам да ви поздравя с факта, че съхранихте гласуваното ви доверие и утвърдихте своето присъствие в НС като една от новите парламентарно представени партии. Мисля, че е безмислено да говорим за предизвикателствата пред НС. Вие вече започнахте активна работа в него. Знаете за амбициозната законодателна програма. Най-важното е намирането на формулата за съставяне на правителство. Това е новата формула за съставяне на управление, която се предлага – формиране на кабинет не като коалиция, а около съгласие - за цели, приоритети и ценности. Такъв подход позволява всяка партия да тежи не толкова с броя на своите депутати, а със своите приоритети и идеи за намиране на изход от политическата криза, за справяне с корупцията и бедността. Разчитам, че ще се отнесете с отговорност към предстоящите срещи в НС”, каза още Радев.

„Удовлетворени сме, че партия от партиите на промяната поема отговорността за съставяне на правителство. Такова е и очакването на българските граждани – да има кабинет, който да се заеме с проблемите на хората. На преден план сме измели теми, които са важни за хората. Ще настояваме за преизчисляване на пенсиите, които 13 години не бяха пипани”, заяви Мая Манолова по време на консултациите при президента.

„Ние сме готови и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС”, категорична бе Манолова. Една от основните причини за това решение, е че през последните години заради уговорки и коалиции с тези партии, България се е превърнала в една от най-бедните държави", допълни тя.

„Ще настояваме за компенсация на малките фирми. Реално те не получиха адекватна подкрепа от държавата. Все още има фирми, които чакат компенсация след първото затваряне. Ще настояваме за подкрепа на децата и семействата и за хората с увреждания. Вече внесохме Закон за личната помощ. Разбира се, съдебната реформа е наш основен приоритет”, поясни Манолова.

„В правителството, което беше предложено първия път, се виждаха свързаности, включително с ДПС. Все пак мисля че ще стане кристално ясно, в момента в който бъдат предложени и личности, дали ще има участие на ДПС в подреждането на следващия кабинет, за нас всякакви връзки с ДПС и ГЕРБ са неприемливи. Преценка за това, какво се предлага за кабинет на промяната – ще направим както ние, така и българските граждани. Българските граждани очакват правителство на промяната. Хората не искат повече от същото”, заяви Мая Манолова. 

По думите й за всяко правителство ще е чест да имат министри като Бойко Рашков и Янаки Стоилов. „Има и други министри, които се справиха блестящо и отговориха на очакванията на хората. В крайна сметка решението кои личности ще бъдат включени в следващото предложение за кабинет е на ИТН. След това ние ще преценим”, подчерта тя.

По отношение на поканата към БСП, която е партия на статуквото тя заяви: „Това е тяхно решение с кого ще преговарят. Ние ще преценим кое да подкрепим”.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК