Лидерът на СДС смята, че за промяна в съдебната система е необходимо свикване на Велико народно събрание

"Нямаше смисъл да губим време и да участваме в консултациите за съставяне на правителство. Веднага ще върнем мандата, когато го получим", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Румен Христов, зам.-председател на ПГ ГЕРБ-СДС.

Той заяви, че ГЕРБ-СДС смятат да бъдат отговорна, силна опозиция. Румен Христов не може да определи къде се позиционира "Има такъв народ" идеологически и политически, но заформящата се коалиция заприличва на своеобразен "тюрлюгювеч" от либерални, леви и други.

Лидерът на СДС бе категоричен, че е нужно стабилно правителство с по-дълъг хоризонт, като се има предвид какво стои пред държавата, но не мисли, че новото управление има нужда от подкрепа от страна на ГЕРБ-СДС, защото то ще има достатъчно такава.

Той е убеден, че от дясната коалиция винаги биха подкрепили всичко, свързано с присъединяването към еврозоната.

Относно личността на Петър Стоянов и негово евентуално участие отново в политиката, Христов заяви, че не е разговаряно още с него, нито е ставало дума за това и с коалиционния партньор, поради което е рано да се говори по въпроса.

За тона в Народното събрание и цялостната политическа обстановка Румен Христов смята, че трябва да се говори по-спокойно и да не се връщаме във времена, където са преобладавали обвиненията, назидателното говорене.

За него промени в съдебната система могата да се случат само при промяна в Конституцията, и то от Велико народно събрание, свикване на такова Румен Христов смята за неизбежно.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.