Вижте защо се чака с часове в жегите за смяна на лични документи

Въпреки изтощителните жеги – дълги опашки продължават да се извиват пред паспортните служби в страната. Причината – рекорден брой българи  трябва да подменят документите си за самоличност тази година – над милион и 300 хиляди души. За облекчение на чакащите в повечето големи градове са въвели удължено работно време. 

Разбиха престъпна мрежа за фалшиви документи за наркодилъри и бегълци

В разгара на лятото, при 40 градуса на слънце. И невъзможност да се скриеш на сянка, заради спазване на ковид мерките и недопускане на много клиенти в паспортната служба. При тези обстоятелства хората пред едно от районните управление в Пловдив се налага да чакат с часове. 

За да не загубят търпение чакащите, в повечето паспортни служби в страната се работи с удължено работно време – от 7: 30 часа сутринта до 18 часа вечерта. Но не на пълен капацитет. 

За разлика от Пловдив, в София в разгара на лятото не се чака с часове пред паспортните служби. Но и тук опашки има. На една от тях срещаме Албена, която чака бебе.

"Налага се, защото трябва да си сменим адреса. Заради бебето", споделя тя. 

ЕК предлага електронната самоличност в ЕС да бъде въведена бързо

От началото на годината до края на юли са подменени близо 780 000 лични карти. Голяма част от тях в летните месеци – почти 233 000. До края на годината ще се наложи на още 550 000 българи да подменят документа си за самоличност. За облекчение от МВР позволяват заявлението за нова лична карта да се подаде в която и да е паспортна служба. Може и онлайн, но за това е нужен електронен подпис.