По думите й в противен случай държавата ни е изправена пред сериозни рискове

„Убедени сме, че трябва да има редовно правителство и да не се разпуска парламентът. Ако направим трети избори през есента в COVID криза, това означава ниска избирателна активност, а оттам - и ниска легитимност на органите, които ще избираме”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на „Здравей, България”.

Нинова: Разговорите с ИТН за политическата декларация продължават и утре

Тя изброи няколко риска, пред които е изправена държавата ни. „Социален - заради увеличаващите се цени на всичко; здравен - заради задаващата се нова COVID вълна; икономически, защото икономиката може да бъде изправена пред нови предизвикателства. Задава се и мигрантски натиск. Трябва да имаме актуализация на бюджета и нов за следващата година. Планът за възстановяване също трябва да бъде предаден. Нашите партийни усилия, както и на хората на площадите, бяха да се разгради досегашният модел на управление. Няма как това да стане, ако няма редовно правителство”, посочи тя.

Според Нинова служебният кабинет си върши работата "перфектно и хората го харесват". Той обаче не може да свърши важните задачи, които стоят пред властта.

Лидерът на БСП заяви още, че преговорите с „Има такъв народ” продължават. „В политическия документ, който те представиха като основа на нашите преговори, липсват неща, които ние бихме искали да има и има неща, за които не сме се договаряли. Днес в 10 часа ще продължим този разговор. Все още не сме взели окончателно решение, това ще стане в следващите дни“, обяви тя.

КРАЕН СРОК: "Има такъв народ" връща мандата на президента

По думите й за БСП е важно ИТН да постигне договореност с „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. 

„Трите така наречени „партии на протеста” се движеха в пакет като партиите на промяната. Какво стана между тях – те си знаят. Ние отговаряме за политиката на БСП. Аз обаче съм изненадана от факта, че в политическия документ, който разглеждаме, са отразени техните искания в пълна степен”, посочи Нинова. И даде за пример предложението на ДБ за промяна на структурата и състава на ВСС. „Това, за което се борихме - за промяна на модела, го има. На „Изправи се БГ! Ние идваме!“ почти цялата програма също я има. Т.е. по важните точки те са се разбрали. Очевидно имат някакви други проблеми помежду си. Не е наша работа какви са, но трябва да се изчистят”, категорична бе тя.

Лидерът на левицата отново потвърди, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, от партията ще предложат служебното правителство да стане редовно.

Целия разговор гледайте във видеото.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК