„За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?!”, пита и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

„В системата на енергетиката трябва много голяма "метла". На всяко ниво там има нещо за изчегъртване”. Това заяви за nova.bg председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев в коментар по темата за високите цени на тока за бизнеса.

„Максималният товар, който достига ползването на ток, е два пъти по-малък от използвания. Не се пускат мощности, прави се изкуствен дефицит. Това, което се изнася в чужбина, е по-евтино от това, което ние плащаме. По този начин се прави поклон към чуждестранните предприемачи и те стават по-конкурентни от нас”, обясни бизнесменът.

Стаменов: Отново скандално висока цена на тока на Енергийната борса за днес

Той подчерта, че проблемът с високата цена на тока не само засяга едрите предприемачи, но ще се отрази и на семейния бюджет на всяко домакинство.  

„Нас никой не ни жали. Но като спра завод, оставям хора без работа. А при мен работят цели семейства. Ако продължава така, ще задръстим Терминал 2. Политиците ще разберат, че сегашната криза, в която си играят на стражари и апаши, ще им се стори като детска игра, ако ние започнем да спираме и изкараме хората. Подобно нещо в този момент ще взриви държавата”, категоричен е Дачев.

АОБР иска спешни действия за промяна на цените на тока

Бизнесменът каза, че три от неговите заводи вече са преустановили работа временно.

„Тук не става въпрос за нещо невинно и мимолетно. Тъпана го бием от няколко години. Но сега, тъй като е безвремие, това се използва. Ние сме най-бедната държава с най-скъпия ток. Това потвърждава правилото, че най-бедните плащат най-скъпо”, каза още Дачев.

По-рано с остра позиция по темата излезе и Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Кой и в чия полза управлява българската енергетика? Или става дума за саботаж?

 

 

Ще се стигне ли до масови фалити и поскъпване на стоки заради по-високата цена на тока

От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови)”, написа Велев в пост в профила си във Facebook. И изброи няколко проблема, които според него са част от причините за високите тарифи на тока за бизнеса у нас. По думите на Велев от тях може да се направи извод, че „българската енергетика не се управлява в интерес на българските граждани, домакинства и предприятия”.

„МЕ, БЕХ, ТЕЦ2! ОСТАВКА!”, завършва позицията си Велев.

Неговото мнение подкрепи и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. „Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как? За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?!”, написа Домусчиев във Facebook. И категорично заяви, че няма да присъства на среща с ръководството на Българския енергиен холдинг, защото смята, че „с тези хора няма какво да си кажем”.