Само за 10 дни енергетиката е „източила” от бизнеса над 53 млн. лв., заяви председателят на Управителния съвет на БФИЕК Константин Стаменов

Работодателските организации бойкотираха среща в БЕХ, на която се обсъждаше високата цена на тока, научи NOVA. Като причина да не се включат в разговорите организациите посочиха закъснялата реакция на БЕХ, КЕВР, енергийния министър и правителството като цяло.

Зам.-председателят на БТПП: В енергетиката има много за изчегъртване

Пред nova.bg Красимир Дачев, заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), заяви, че настоящата ситуация го е принудила да затвори временно три от заводите си.

„В системата на енергетиката трябва много голяма "метла". На всяко ниво там има нещо за изчегъртване”, категоричен бе Дачев. 

Максималният товар, който достига ползването на ток, е два пъти по-малък от използвания. Не се пускат мощности, прави се изкуствен дефицит. Това, което се изнася в чужбина, е по-евтино от това, което ние плащаме. По този начин се прави поклон към чуждестранните предприемачи и те стават по-конкурентни от нас”, обясни бизнесменът.

Стаменов: Отново скандално висока цена на тока на Енергийната борса за днес

Той подчерта, че проблемът с високата цена на тока не само засяга едрите предприемачи, но ще се отрази и на семейния бюджет на всяко домакинство.  

„Нас никой не ни жали. Но като спра завод, оставям хора без работа. А при мен работят цели семейства. Ако продължава така, ще задръстим Терминал 2. Политиците ще разберат, че сегашната криза, в която си играят на стражари и апаши, ще им се стори като детска игра, ако ние започнем да спираме и изкараме хората. Подобно нещо в този момент ще взриви държавата”, категоричен е Дачев.

АОБР иска спешни действия за промяна на цените на тока

Бизнесменът каза, че три от неговите заводи вече са преустановили работа временно.

„Тук не става въпрос за нещо невинно и мимолетно. Тъпана го бием от няколко години. Но сега, тъй като е безвремие, това се използва. Ние сме най-бедната държава с най-скъпия ток. Това потвърждава правилото, че най-бедните плащат най-скъпо”, каза още Дачев.

Стаменов: Отново скандално висока цена на тока на Енергийната борса за днес

В неделя председателят на Управителния съвет на БФИЕК Константин Стаменов заяви, че цената на тока вчера е била 155.19 евро или 303.53 лв. за мегаватчас. По думите му само за 10 дни енергетиката е „източила” от бизнеса над 53 млн. лева.

 

 

По-рано през деня председателят на КРИБ Кирил Домусчиев излезе с остра позиция по темата. В профила си във Facebook той написа: „Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как? За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?! Всичко, което постигахме с протестите през 2015 година, отиде в канала. Само в рамките на месец! Аз лично няма да ходя на среща с ръководството на БЕХ. С тези хора няма какво да си кажем”.

 

Критичен пост написа и Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

„Кой и в чия полза управлява българската енергетика? Или става дума за саботаж? От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови)”, написа Велев във Facebook. И изброи няколко проблема, които според него са част от причините за високите тарифи на тока за бизнеса у нас. По думите на Велев от тях може да се направи извод, че „българската енергетика не се управлява в интерес на българските граждани, домакинства и предприятия”. „МЕ, БЕХ, ТЕЦ2! ОСТАВКА!”, завършва позицията си Велев.