Президентът с коментар на КСНС

В настоящата обстановка, служебното правителство е с вързани ръце, а българите ще изнесат кризата на собствения си гръб. Това заяви президентът Румен Радев след проведения Консултативен съвет по национална сигурност.

КСНС не постигна консенсус (ВИДЕО)

„Въпреки проведените задълбочени дискусии, не постигнахме консенсус. Според болшинството партии, дебатът за бюджета трябва да се води само в парламента. Смятам, че това е въпрос, който засяга националната сигурност”, заяви Радев.

„Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за лекарства и консумативи, за допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицински персонал, няма да има средства за мярката 60/40, няма да има средства за усилване охраната на границата, за МВР, няма да се изплащат помощи за отопление на нуждаещите се, нито ще се изплащат парите за лична помощ, няма да има индексация на пенсиите. В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, няма да може да ползва осигурените в хазната финансови средства. Българите за пореден път ще изнесат кризата на собствения си гръб”, заяви президентът.

Радев премина от темата за бюджета на темата с кадрите, показващи полицейско насилие по време на протестите миналото лято. „Приветствам решението на председателя на НС да свика извънредно заседание на парламента по темата. Приветствам и заповедта на вътрешния министър за проверка на досегашните проверки за разследването на този случай”, каза Радев.

„В този казус трябва да се извърши внимателна преценка за всички факти и отговорности. В този акт ние трябва да реагираме като демократично общество. Необяснимо е и бездействието на прокуратурата по този казус”, заяви Радев.