Държавният глава призова за диалог между партиите

Президентът отново „натисна спирачките” на конституционната процедура. Третият последен мандат за съставяне на правителство ще бъде отлаган до последния възможен момент. Румен Радев обаче припомни, че най- късният срок, в който папката трябва да бъде връчена, е петък, 27 август. В замяна на забавянето на процедурата, Радев отново поиска политиците да намерят компромис.

Президентът даде да се разбере, че все още няма категоричен избраник за получаване на мандата. По думите на държавния глава всички опции са възможни, което означава, че в петък на „Дондуков” 2 държавният глава може да посрещне както БСП, така и „Демократична България”, „Изправи се БГ! Ние идваме!” или дори ДПС. Преди да изпрати поканата на една от тези формации държавният глава очаква да разбере от самите партии - кой е готов да направи правителство.

Румен Радев: Времето за политически декларации изтече

Докато всички очакваха президентът да обяви на кого ще даде последния шанс за правителство, държавният глава върна топката в ръцете на партиите.

„Времето неумолимо изтича. Аз мога да забавя до петък. Всички опции са възможни, но аз чакам много ясна заявка от партиите към хората, към гражданите, че те са в състояние да сформират устойчиво мнозинство. От всички разговори, които водих тези дни със стотици граждани, българите гледат с голяма надежда. Но партиите трябва да знаят, че търпението на българите се изчерпва. Когато се правят тънки партийни сметки, да се мисли за интересите на хората. Партиите трябва да докажат, че имат място в този парламент”, заяви Румен Радев.

И им даде съвет – да променят начина, по който преговарят, за да постигнат успех.

„Всички опции са възможни. Чакам ясен сигнал от партиите – те трябва да решат. Липсва една много важна думичка в нашия парламент – компромис. Без компромис няма да се получи”, заяви Радев.

Държавният глава от своя страна щял да им даде време. И да задържи третия мандат до последно.

ТРЕТИЯТ МАНДАТ: Част от партиите сядат на масата за разговори

„Аз мога да забавя и ще го направя, ако имат нужда от това време – до петък. В петък аз трябва да връча мандата”, каза Радев. И не спести още критики към депутатите.

„Аз призовавам нашите народни представители освен от сутрин до вечер да изслушват служебните министри, защото до момента това е основната дейност на Народното събрание, да свършат и друга работа”, каза Радев.

Препоръка за забавяне на темпото той е получил и от съветника си проф. Александър Маринов, както и да покани отново партиите на разговори на „Дондуков” 2. Пред Българското национално радио Маринов посъветва да има нови консултации, на които Румен Радев да разбере кой с какви нагласи ще посрещне третия мандат. И едва тогава държавният глава да избере.

На този фон от „Има такъв народ” обявиха, че чакат президента, за да видят коя партия ще получи третата папка и едва тогава да решат дали ще ходят на нови преговори.

„Въпрос на време е. Само седем дни, за да видим на кого ще бъде връчен мандатът и дали ще стигнат силите на останалите 175 народни представители. Ние направихме абсолютно всяко усилие, дипломатически жест, за да се случи. Не срещнахме подкрепа”, коментира Андрей Михайлов от „Има такъв народ”.

А докато президентът чака партиите, а „Има такъв народ” чакат държавния глава – от „Изправи се БГ!Ние идваме!” очертаха три стъпки за излизане от кризата, в качеството си на инициатор на нови разговори.

„Трябва да бъдат проведени разговори между политическите партии. Ако има такова разбирателство до края на тази седмица, ние бихме дали сигнал на президента, според формациите извън ГЕРБ и ДПС, на коя очакваме и имаме общо съгласие да бъде даден третия мандат. След това биха следвали разговори за приоритетите с подписано споразумение и срок. Чак след това разговори за персоните, които биха влезли в следващия кабинет”, заяви Мая Манолова.

Едно е ясно – за разговорите за ново правителство покана няма да получат от ГЕРБ.

Времето за политически декларации е изтекло, подчерта още държавният глава. Сред избирателите имало натрупана електорална умора. А избори 2 в 1 биха поставили президента и вицепрезидента в по-неизгодна ситуация.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК