Навременната консултация с лекар може да предотврати усложненията

Напълняването в областта на талията в чести случаи сигнализира за развитие на диабет. Терапевтът Надежда Чернишова разказа за това пред телевизионния канал "Москва 24". Според лекаря метаболитният синдром, който възниква на фона на наднормено тегло, често сигнализира за ендокринни патологии, включително диабет. Човек може самостоятелно да провери дали е изложен на риск: за това трябва да измери талията с измервателна лента.

Храни, които борят стреса (ГАЛЕРИЯ)

Обиколката от повече от 80 сантиметра при жените и 100 сантиметра при мъжете е тревожен знак и причина за спешна консултация с лекар, тъй като ранното откриване на този метаболитен синдром ще помогне да се избегне развитието на болестта, предупреди Чернишова.

Човек има известно време, от няколко месеца до няколко години, когато, след като промени начина си на живот, направи корекции в храненето си, може би, след като е получил и някои лекарства, може да избегне захарен диабет.

Какви са ползите от консумацията на кисело мляко? (ГАЛЕРИЯ)

Диабетът е хронично заболяване, което се развива, когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или тялото не може ефективно да използва произвеждания от него инсулин. Според СЗО той увеличава смъртността с два до три пъти и съкращава продължителността на живота. 

Източник: БГНЕС