Ще засегне ли четвъртата вълна и децата

„При тази вълна специфичното е детското население. То не е никак добре предпазено, а не е и ваксинирано. Намираме се в началото на учебната година и този факт иска специално внимание”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” вирусологът Проф. Радка Аргирова.

Според нея разнопосочните послания у нас са причина за недоверието у хората.

„Съвсем сигурно е, че от 16 години нагоре, ваксината има абсолютно същата стойност като при възрастните. Клиничните изследвания на деца под 16-годишна възраст също показват много добри резултати. Аз бих препоръчала това ваксиниране, защото тези деца могат да пренесат вируса сред своите близки”, категорична е проф. Аргирова.

Защо в страните с голям брой ваксинирани също има много заболели?

„Мнението на научната общност е, че трайността на ваксината е около 6-8 месеца. Ако това време е минало, започва спадането на антителата. Втората причина е при възрастните хора. Там се наблюдава т.нар. феномен „избледняване на имунитета”. Друга съществена причина е околната среда на тези ваксинирани хора. Всички държави около Израел са с 0% ваксинация”, обясни специалистът.

 

 

Време ли е за трета доза?

„Според мен е рано за тази доза. Не трябва да забравяме за клетъчния имунитет. Ако антителата към този момент са с по-слаб титър, не трябва да забравяме, че клетките на имунната система се размножават много бързо при среща с вируса и започват да произвеждат нови антитела”, каза проф. Аргирова.

„Науката може да бъде изпреварваща. Към този момент най-разпространеният вариант е Делта, следващият широко разпространен ще бъде Ламбда. За него вече знаем много. Ние разделяме вариантите на вируса и ги следим изключително сериозно”, добави тя.

„Моето мнение е, че здравните работници и учителите би трябвало да бъдат ваксинирани. Не е приемливо да работиш в такива колективи и да бъдеш вектор на вируса”, каза още проф. Аргирова.

Целия разговор гледайте във видеото