Столетницата проведе среща с ИТН за третия мандат

„Има такъв народ” няма да подкрепи правителство на БСП. Това решение на партията беше препотвърдено от Тошко Йорданов на срещата със столетницата, проведена днес. Така редовен кабинет с третия мандат няма да има. 

„Колеги, няма какво ново да ви кажем, освен че ние няма да подкрепим съставяне на кабинет с ваш мандат”, заяви Йорданов. 

Нинова: Поканените на разговори не оценяват адекватно усилията ни

Провеждането на срещата Корнелия Нинова определи като въпрос на диалогичност и последен опит за съставяне на кабинет. „Нека днес да финализираме този разговор, за да можем ние - като мандатоносител, на Националния съвет на партията да вземем окончателно решение”, каза тя.

Като нормално политическо поведение Йорданов определи приетата покана за среща с БСП, но уточни: „Ние няма какво ново да кажем. Ще повторим това, което говорим от първите дни на създаването на този парламент. Тогава ние заявихме, че „Има такъв народ” поема отговорността и ще предложи кабинет. Ако не бъдем подкрепени от партиите на протеста, няма да подкрепяме следващия мандат и според нас ще се отиде на предсрочни избори. Това го заявихме в първите дни. Нищо от тогава до сега не се е променило. Извървяхме целия път, в който всички партии, включително и вие, отказаха да подкрепят нашия проектокабинет”, заяви той.

 

 

Относно желанието на ИТН да се продължи животът на Народното събрание, за да се приемат някои поправки Нинова заяви: „Колеги, това представлява кърпене. По-разумното беше да съставим трайно и дългосрочно мнозинство, което да започне промяна”, смята лидерът на БСП.  

Преговорите за ново правителство с третия мандат - в задънена улица (ОБЗОР)

„Да, това е кърпене в някаква степен. Въпреки, че са необходими мерки и по-добре да ги направим. Защо няма да се случи другото - това е отговорността на всички, които не подкрепиха кабинет на „Има такъв народ”. Особено на две други партии, които твърдяха, че са партии на протеста. Особено на един от лидерите им, който сутрин говори едно, следобед - друго, в два през нощта - трето, на другата сутрин - четвърто. Това е извън нас. Тази отговорност да си я поемат тези партии”, каза Йорданов.

Той допълни, че ако в следващия парламент има достатъчно разум, ще се направи голямата промяна. За настоящото Народно събрание каза, че е добре да приеме промените за Бюрото за защита и в Закона за НСО, защото иначе „ставало грозно”.

Нинова: Опитваме се да постигнем разбирателство за бюджета

Утре е решаващият ден за левицата. Партията се събира на Национален съвет, където ще стане ясно какво ще се случи с третия мандат. Дали той ще бъде върнат на президента веднага, или процедурата ще се забави, за да може да се приемат актуализацията на бюджета и законите, минали на първо четене, предстои да разберем.