По-рано днес прокуратурата поиска постоянен арест

Повдигнаха обвинение на мъжа, заплашил с убийство Ива Митева. Това научи NOVA. По рано днес от прокуратурата поискаха постоянния му арест. Той беше арестуван вчера само след няколко часа работа на антимафиотите. След отвеждането си в ареста той е направил и самопризнания.

Мъжът е от Старозагорскo и е криминално проявен. Задържан е за кражби и заплахи. Направил е самопризнания.

По-малко от 24 часа бяха необходими на антимафиотите да задържат мъжа, който заплаши с убийство Ива Митева. Софийската районна прокуратура още вчера се самосезира по случая. Задържаният е криминално проявен, има регистрация за други заплахи и кражби.

От ГДБОП веднага се задействаха и само часове след като стана известна тази информация, мъжът беше установен и арестуван.

Има задържан за отправената заплаха за убийство към Ива Митева

Заплахата към Ива Митева беше отправена с имейл, изпратен до Министерството на правосъдието на 2-ри септември вечерта. Все още на задържания не са повдигнати обвинения. Очаква се това да се случи до края на днешния ден, а в понеделник съдът ще заседава по мярката му за неотклонение.

Ива Митева не смята, че охраната й трябва да се засили, но призна, че се страхува за близките и детето си.

Заплашиха Ива Митева с убийство (ОБЗОР)

Арестът на мъжа, заплашил с убийство Ива Митева, е извършен в Стара Загора. Именно пред местните криминалисти мъжът е направил самопризнания.

Арестът е извършен около 20 часа. По информация на NOVA задържаният е 26-годишният Любомир Яков. През 2020 г. той е получил условна присъда за това, че е отправил телефонна заплаха за взривяване на автогарата в Пловдив. Отново там през 2019 г. е реализирал друга престъпна схема чрез крадене на фалшиви профили в интернет и искане на пари.

"Демонстрация за сплашване" нарече заместник-председателят на партия "Има такъв народ" Тошко Йорданов сигналът срещу шефа на парламента Ива Митева.Коментарът си направи пред Българското национално радио.

"Беше демонстрация, защото в сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ - с името на майка ѝ и с изречението: "Знам къде живее", заяви Йорданов.

Ива Митева е охранявана от НСО заради поста си, подчерта той. Но откри друг намек в отправената заплаха.

„Колко е важно НСО да вардят роднини на разни хора, един куп министри, бивши шефове и т.н.".

А според бившия шеф на НСО ген. Димитър Владимиров, било е грешка публичното оповестяане на получения сигнал.

„Това са оперативни сигнали, които са с повишена секретност. И не могат да стават достояние, защото създават психоза сред хората. Има такива хора, които ползват редовно телефони, отправят заплахи, които се потвърждават или не се потвърждават”, казва той.

Това не е първият подобен случай, припомни ген. Владимиров. И преди информацията да бъде проверена, не следва да се уведомява и застрашеното лице.

 

 

„Това създава възможности за разстройване на охраняемото лице, както в случая, председателят на парламента първата й дума беше, че се страхува за детето си”.

Дали има реална опаност за живота на председателя на парламента, ще кажат службите, категоричен е ген. Владимиров. Прокуратурата вече повдигна обвинение на 26-годишния мъж. За това престъпление, той може да получи до 6 години затвор.

Арестът на Любомир Яков е извършен в градинката срещу ЖП гарата в Стара Загора. В акцията са участвали служители на ГДБОП и отдел кибер сигурност.

Вероятно именно от това място, предния ден, Любомир е изпратил и имейла със заплахата към Ива Митева. А два дни преди това е бил при баба си в пловдивското село Красново, където идвал често.

Баба Ганка, разбрала от журналисти в какво обвиняват внука й. Отказа коментар, но призна, че имали сложни отношения

Съседи и роднини споделят, че Любомир бил кротък младеж и нямат представа защо е отправил заплаха за отнемане на живот.

Те разбират от журналисти, че Любомир е отправил заплахи за живота на председателя на Народното събрание.

Бащата на Любомир е напуснал семейството преди 25 години. Майка му е починала преди 5 години. Има сестра, която живее в чужбина.

Репортери: Ивелина Николова, Георги Манев