Депутатите подкрепиха предложението на ИТН за преизчисление на пенсиите за осигурителен стаж и възраст с коефициент от 1,35

От 1 октомври минималната пенсия става 370 лв., а обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лв. Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от промените в Закона за Държавното обществено осигуряване /ДОО/.

Депутатите гласуваха със 148 гласа "за", против - един и 21 "въздържал се" минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст от 1 октомври да стане 370 лв.

Депутатите подкрепиха и предложенията на "Изправи се БГ! Ние идваме"/ИБГНИ/ и "БСП за България" за увеличение размера на майчинството през втората година от 380 лв. на 650 лв.
По време на разискванията Георги Гьоков от БСП заяви, че от левицата ще подкрепят предложението на ИБГНИ за увеличаване размера на майчинството.

Мая Манолова коментира, че увеличението в размера на майчинството през втората година е за 30 хиляди майки. По думите й това е помощ, която е особено важна в период на пандемия. "След като гласувахме плюс 300 млн. лв. приходна част в бюджета на Държавното обществено осигуряване, от тях 25 млн. лв. са за работещите жени", обясни Манолова. По думите й това са пари за осигурените майки и работещите жени, които отглеждат своите деца. Това не е жест, а дължимо действие на българския парламент, каза Манолова.

Хаос при гласуването за размера на пенсиите и добавките към тях (ВИДЕО)

В хода на дебата за минималната пенсия Хасан Адемов от ДПС посочи, че всяка година минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се определя с бюджета на ДОО. "Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст винаги е била политическо решение", каза Адемов.

Той попита кой е предложил 370 лв. минимална пенсия за стаж и възраст и уточни, че това не е предложение на министъра на финансите, а на депутатите от ИТН, и така наречените, по думите му, партии на промяната. "Това, което ние предлагаме за 120 лв. или за 100 лева, са варианти алтернативни на това предложение, а не са кумулативни предложения", коментира Адемов и постави въпроса кой от вариантите за пенсиите ще бъде избран.

 

Източник: БТА