Париж осъжда строго тази практика

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател е одобрила нова стратегия, целяща да бъдат отклонявани обратно към Франция корабите с мигранти, прекосяващи Ламанша с цел да акостират в Обединеното кралство. Това пишат днес британски издания, цитирани от Франс прес.

Франция няма да приеме Великобритания да нарушава международното морско право или "финансов изнудване", след като Лондон засилва усилията за предотвратяване на преминаването на мигрантите през Ламанша, заяви френският вътрешен министър Жералд Дарманин.

"Ангажиментите на Великобритания трябва да бъдат спазени. Казах това ясно на колегата си" Прити Пател по време на среща в сряда, добави той.

Изявлението на Дарманин отразява тревогата на Париж поради огласените планове на британското правителство да започне да връща лодки, превозващи мигранти, преди те да преминат във водите на Великобритания в Ламанша.

Пател, която си извоюва репутация, че е твърда по отношение на имиграцията и престъпността, одобри новата твърдолинейна стратегия, съобщи пресата в четвъртък. Френските служители също бяха ядосани от предложенията, че Великобритания може да задържи част от 62,7 милиона евро, които обеща по -рано тази година за финансиране на полицията и патрулите в Северна Франция, освен ако не се направи повече за предотвратяване на преминаването на мигранти.

Според "Таймс" Пател наредила да бъде пренаписана в този дух британската интерпретация на международното морско право. Тази стратегия, одобрена от премиера Борис Джонсън, щяла да се използва единствено "в твърде ограничени обстоятелства" - за най-големите кораби и при данни, че ситуацията е безопасна, твърди "Дейли телеграф".

Хотел в Англия анулира всичките си резервации, за да приюти бежанци

След "конструктивни разговори" с френския си колега Жералд Дарманен вчера в Лондон британската вътрешна министърка заяви в Туитър, че се стреми да получи "резултати" и да превърне спирането на миграцията през пролива в "абсолютен приоритет".

В писмо до Пател от понеделник Дарманен обаче предупреждава, че отклоняването на кораби в морето крие "риск от негативни последици за нашето сътрудничество".

"В морето опазването на живота на хора надделява над съображенията за гражданство, статут и миграционна политика при строго спазване на международното морско право, уреждащо издирването и спасяването по море", настоява той.

След излизането си от ЕС Великобритания превърна засилването на борбата с имиграцията в свой приоритет, стреми се да направи опасното пресичане на Ламанша невъзможно и отдавна упражнява натиск с цел Франция да полага повече усилия за осуетяването му.

Рекорд: Над 1000 бежанци опитаха да пресекат Ламанша за ден (ВИДЕО+СНИМКИ)

През последните дни, улеснена от хубавото време, започна нова миграционна вълна през Ламанша. В понеделник във Великобритания пристигнаха 785 нелегални мигранти, след като през август бе поставен рекорд с 828 за един ден. Така броят им от началото на годината достигна над 13 000, съобщи агенция Прес асосиейшън.

В писмото си френският вътрешен министър отхвърля британското предложение да бъде създаден "единен съвместен команден център" на двете страни, смятайки, че мярката би нарушила френския суверенитет и би била безполезна, тъй като координацията на терен бездруго е "добра и ефикасна".

Според него нарасналият брой мигранти, пристигащи във Великобритания, се дължи предимно на това, че трафикантите вече използват по-големи кораби.

Източник: БТА