Полетът беше извършен от екипажа на 16-а авиобаза „Враждебна“

История с щастлива развръзка. Изписаха от болницата 4-месечното бебе, което беше транспортирано спешно за животоспасяваща операция във Франция с военен самолет „Спартан“. Полетът беше извършен в началото на миналия месец от екипажа на 16-а авиобаза „Враждебна“.

Битката за живота на 4-месечния Момчил започва от още преди да се роди. При един от прегледите майка му разбира, че бебето е с рядка вродена аномалия. Но нито за миг не загубила надежда.

Самолет "Спартан" транспортира 3-месечно бебе в Париж

„Той се роди мъничък. После трябваше да остане в болницата, за да  бъде под наблюдение, защото нямаше как да бъде изписан и му беше доста критично състоянието. Това чакане. Неизвестността по-скоро. Какво ще се случи , как ще се случи, по какъв начин, кой ще го поеме. Дали ще му се обърне внимание”, разказва Десислава Маринова, майка на Момчил.

Детето не се повлияло от медикаментозното лечение.

„Тези състояния са много редки и в България подобни аномалии на лимфната система в тази възраст не се оперират”, посочва Мила Байчева, детски гастроентеролог, СБАЛ по Детски Болести „проф. Д-р Иван Митев“.

„Спартан” ще транспортира учениците от Австрия до България

Единственият шанс се оказал операция във Франция. Екипът от лекарите трябвало да действа бързо. Така в нелеката задача да транспортират малкия Момчил до клиниката се включва  екипажът на военния „Спартан”.  На борда му била и доктор Мила Байчева.

„Едно дете в тежко състояние. С необходимост да бъде преведено с реанимационен екип. Така че беше предизвикателство”, заяви доктор Байчева.

А днес е най-щастливият ден – защото Десислава за първи път ще прибере сина си у дома.

 „С всичко, което изтърпя, с операциите. С една камара интервенции по него. Оказа се доста борбено дете. Благодарене на целия екип….. дано всичко върви добре”, заяви майката на Момчил.

Грижите за Момчил тепърва предстоят, но в  домашни условия.