Урсула фон дер Лайен произнася своята годишна реч за състоянието на Съюза

Европейският съюз е обединен и се бори успешно с най-голямата криза от десетилетия. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург. Тя държа реч за състоянието на Общността. Според нея, Европа е посрещнала пандемията като истински Съюз.

Урсула фон дер Лайен каза, че когато е държала същата реч миналата година, не е било ясно дали изобщо ще има ваксина, която да ни спаси от епидемията. Днес Европа е начело на имунизацията в световен мащаб. 

„В условия на пандемия една година може да ни се стори много дълго време. Преди година не знаехме кога и дали ще разполагаме с безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Сега обаче над 70% от пълнолетните европейци са вече ваксинирани", каза Фон дер Лайен.

В речта си тя обърна внимание и големите разлики в нивата на имунизация в отделните страни в Европа, което нарече притеснително.

„Доставихме над 700 млн. дози ваксини на европейците. Доставихме и над 700 млн. дози на останалата част на света. Ние сме единствения регион в света, който постигна такива резултати. Пандемията е маратон. Постигнахме резултати, защото работихме като европейци”, каза Фон дер Лайен.

Същевременно Европа е начело на списъка на дарителите на ваксини на други страни.

„Основен и най-спешен наш приоритет е ускоряването на глобалната ваксинация. Вече се ангажирахме да споделим 250 милиона дози ваксина. Днес мога да обявя, че нашата мисия ще осигури дарение от още 200 милиона дози до средата на следващата година. Това е солидарна инвестиция, а също инвестиция в световното здраве", каза председателят на ЕК.

Друг основен акцент беше Европейски зелен пакт и конкретните стъпки срещу промените в климата.

„ЕС ще увеличи финансовата си подкрепа за борбата на по-бедните страни с климатичните премени и приспособяването им към техните последици”, заяви Фон дер Лайен. ЕС очаква САЩ и други страни също да увеличат усилията си.

По думите на председателя на ЕК бъдещето на ЕС зависи от нивото му на технологичната готовност, най-вече от достъпа до чипове, които са жизненоважни за всичко от смартфони до електрически скутери и заводи.
Тя призова за координация на европейско равнище, за да бъде създадена своеобразна „европейска екосистема на чиповете", включително тяхното производство.
ЕК възнамерява също така да предложи ЕС да забрани продукти, произведени чрез принудителен труд, каза Фон дер Лайен, цитирана от БТА. Човешкото достойнство и свобода са по-важни от правенето на пари, подчерта тя. 

Урсула фон дер Лайен обеща още ЕС да увеличи хуманитарната помощ за Афганистан.

Друга тема беше Афганистан.

„Европейският съюз ще отпусне 100 милиона евро като допълнителна хуманитарна помощ за страната, за да се избегне „хуманитарна катастрофа”, каза Урсула фон дер Лайен.

ЕС вече обяви по-рано, че вдига четворно хуманитарната си помощ за Афганистан и съседни страни, така че да достигне 200 милиона през 2021 г.

 

 

„Трябва да направим всичко, за да избегнем реалната опасност от голям глад и голяма хуманитарна катастрофа", заяви Фон дер Лайен. Тя уточни, че тази помощ ще е част от „нов, по-голям пакет мерки в подкрепа на Афганистан", който ще бъде представен „в близките седмици", предава още БТА.

„Трябва и занапред да подкрепяме афганистанците в страната и в съседните страни", добави тя.

До края на годината ЕК ще предложи закон за борба с насилието срещу жени – „твърде много жени се наложи да живеят в страх по време на пандемията", съобщи Урсула фон дер Лайен.

„Става дума за ефективно наказателно преследване, за превенция и защита както онлайн, така и офлайн", посочи председателката на ЕК, на която принадлежи законодателната инициатива в ЕС.