Проблем за финансовото състояние на дружеството е и неговата задъжнялост

Сметната палата извърши одит на „Напоителни системи” ЕАД за периода от 01.01.2018 г. до 31.12.2019 г., в изпълнение на годишната програма за одитната дейност на за 2020 година.

Основните констатации от извършения одит са, че „Напоителни системи” ЕАД е в критично финансово състояние, с много ниска степен на ликвидност и финансова устойчивост. Размерът на задълженията е два пъти по-голям в сравнение с размера на вземанията.

Една от причините за състоянието на дружеството е липса на финансиране от Министерството на земеделието храните и горите на извършени разходи през предходни периоди за изпълнението на възложени дейности по обществената услуга за поддържане на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите, както и негативната практика част от определените с държавния бюджет суми за обществената услуга през годината да се предоставят за покриване на средства за тези дейности през предходни периоди (констатирано е забавяне с 2 години). Това поражда съществен ликвиден проблем на дружеството, като затруднява дейността и влошава финансовото му състояние.

Проблем за финансовото състояние на дружеството е и неговата задъжнялост. В края на 2019 г. размерът на задълженията е близо два пъти по-голям в сравнение с размера на вземанията.