83-ма души с коронавирус са починали през последното денонощие

С началото на учебната година експертите прогнозират рязък скок в броя на заразените с COVID-19. И днес отчитаме ръст в броя на заразените като процентът от изследваните вече достигна 9,5. Новите случаи за последното денонощие са 2029 при направени 21 000 теста. 386 пациенти са в интензивно отделение. 83 души са загубили битката с болестта. Оздравелите са над 760. Поставени са над 11 000 дози от ваксините срещу COVID-19. В следващите седмици обаче експертите очакват двоен ръст на заразените.

Лъчезар Томов: Отварянето на училищата ще доведе до рязък скок на случаите на COVID-19

Началото на новата учебна година ще се отрази светкавично на развитието на епидемичната обстановка, смятат експертите. Математикът Лъчезар Томов пресметна опасността. „Отварянето на училищата ще доведе до нов рязък скок след 2-3 седмици. Зависи как се тества - може да не стигнем повече от 4-5 хиляди”, каза той.

Според проф. Тодор Кантарджиев взетите мерки в училищата към този момент са достатъчни, стига да се спазват. По думите му обаче не децата са основните разпространители на вируса.

„За разлика от други инфекции, които са характерни за зимния сезон, децата заразяват бабите и дядовците си. Точно обратно е при коронавируса - при него възрастните заразяват децата”, смята той.

НЕПУБЛИКУВАНИ ДАННИ ОТ МЗ: Какъв процент от ваксинираните у нас стигат до болница

В момента у нас изцяло доминира Делта вариантът, отчитат експертите. „Един човек заразява между 7 и 9 души”, посочи Томов.

„Преди беше изключение да има болни между 20 и 30 години, а сега е масово и слиза надолу между 15 и 20 години”, каза проф. Ива Христова - директор на НЦЗПБ.

Спасителният вариант остава ваксинацията, допълват експертите. У нас вече има статистика, която показва резултата. За периода от 1 до 14 септември от приетите в болница с COVID-19 6488 души, само 468 са с две ваксини, или 7,2%. От тях 20 души са на интензивно лечение или 0,3%. За периода от 10 март до 14 септември са починали 9494 души с коронавирус, 64 от тях са ваксинирани или 0,67%. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК