Той подчерта, че само две от фирмите са свързани с бившия депутат от ДПС

 „Факти и доказателства срещу Пеевски по „Магнитски” няма. Ние ще защитаваме всеки, докато не ни покажат неоспорими доказателства срещу него”, заяви в ефира на „Събуди се” Хамид Хамид от ДПС.

ЗАРАДИ „МАГНИТСКИ”: Европарламентът критикува Комисията заради България

Той подчерта, че в разширения списък само две от 64-те фирми са свързани с бившия народен представител от Движението.

„В ЕП се чуха различни позиции от различни представители. Това, което стана ясно, е, че Европа няма да допусне едностранни действия на която и да е държава. Ясно се чу позицията на ДПС, че няма как да се допускат действия, които нарушават европейските регламенти. Получи се много остро писмо от ЕП до Българското правителството, в което се настоява за бърз отговор какви са тези действия в противоречие на правата на Европейския съюз”, обясни той.

Прокуратурата е започнала и прекратила 14 преписки срещу Пеевски

Според него депутатите в ЕП са се обединили около тезата, че липсва законодателство и необходимите институции, които да взимат мерки срещу корупцията в Европа. Хамид подчерта, че е доказано с достатъчно факти, че по отношение на Делян Пеевски са представени твърдения чрез лобистки компании, а чиновниците в САЩ са подведени.

„Четохме доста интересни неща от лобистите. Те могат да стигнат до всеки чиновник в САЩ. От една страна са тези голословни твърдения, от друга страна са фактите. Ние имаме отговори от всички институции в страната, че няма данни за корупция. Нали не мислите, че министърът на правосъдието Янаки Стоилов или вицепрезидентът Илияна Йотова ще излъжат. Данни няма”, подчерта Хамид Хамид.

Целия разговор гледайте във видеото.