Коментар на доцент Стойчо Стойчев

„Не ме изненадват най-новите социологически проучвания. Защото нормалната политическа логика, след изместването на фокуса на скандалите от управляващата партия към партиите на протеста, демонстрацията на неспособността на тези партии да провеждат нормални политически разговори, без да се стига до компромати и до грозни сцени – отблъсна част от избирателите”. Това заяви политологът доцент Стойчо Стойчев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” в отговор на въпрос изненадан ли е, че социолозите в момента дават преднина на ГЕРБ-СДС.

По думите му, когато се стигне до отлив на избиратели – дори да няма приток към старите партии на статуквото, те със стабилните си електорати- стоят по-добре спрямо партиите на протеста.

Кой ще бъде мандатоносител на Петков и Василев?

„Много зависи каква ще е новата конфигурация в следващия парламент. За ГЕРБ-СДС в момента проблем е политическата изолация, а не електоралната подкрепа. Очевидно не може да се говори са сходство на политическата изолация спрямо тази, на която е подложено ДПС. Тя ще бъде преодоляна, но трябва да мине време”, категоричен е политологът.

Според него има нов играч на изборите  - партията на Кирил Петков и Асен Василев. „Най-голямата неизвестна все още не е адресирана и това е ролята на президента в тази партия на двамата доскорошни министри. Дали ще я припознае, дали активно ще участва или ще се прави, че няма нищо общо с тях, но индиректно ще помага”, заяви Стойчев.

Той беше категоричен, че новият политически проект няма да се превърне в голяма изненада. "Електоралното поле, в което те могат да се разгърнат и да търсят избиратели, е много добре мобилизирано". подчерта политологът. 

Целия разговор гледайте във видеото.