Купонът бил по повод началото на учебната година

Близо 25 хиляди души са участвали в празненство на открито по случай новата учебна година в един от университетите в Мадрид. Полицията призна, че е била неподготвена за това събитие и без предварително предупреждение от университета не е имала време да се намеси адекватно и да разпръсне събиране от 25 хиляди души.

„Имаше хиляди хора на територията на университета „Комплутенсе“, около 25 000“, се казва в съобщение на общинската полиция, което показва, че събирането изглежда е било организирано онлайн чрез WhatsApp. Кадри в социалните медии показват огромни тълпи от сияещи младежи, събрани в кампуса, които пият, танцуват и се мотаят, а маски почти не се виждат.

Испания ще поставя трета доза ваксина на хората в старчески домове

"Без предварително предупреждение от университета или време за подготовка на подходяща операция, разпръскването на събиране от около 25 000 души е почти невъзможна работа", каза полицията, посочвайки, че са стигнали до мястото едва след полунощ.

Неспособни да разпръснат купонджиите, полицията, подкрепена от дронове, се опита да опази спокойствието и да гарантира, че няма инциденти, особено по близките пътища и в градския транспорт, оставайки на мястото до зори.

През уикендите полицията в Мадрид редовно изпраща допълнителни 200 офицери, за да разтурва партита за пиене на открито, известни на испански като „botellones“. Подобно събиране се проведе през нощта в Барселона, където около 8 000 младежи се включиха в целодневно парти в кампуса на Автономния университет в града, каза ректорът пред каталунската радиостанция RAC1.

Без задължителни маски на открито в Португалия

Въпреки че Испания премахна много от ограниченията си за пандемична безопасност, хората все още са задължени да носят маски на открито, ако не могат да поддържат 1,5-метрова дистанция от хората около тях. И големите събирания остават забранени, въпреки че броят им варира в различните региони.

Но някои хора се отказаха от предохранителните мерки, предвид бързия темп на програмата за ваксинация, като над 75 % от 47-те милиона жители на Испания вече са напълно ваксинирани.

Въпреки вълната от нови инфекции през лятото поради варианта Делта, случаите отново спаднаха в Испания, която има национален процент на заболеваемост от 91 случая на 100 000 души, което е най -ниското за повече от година.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК