"Другата седмица сядаме на преговори с Христо Иванов и Мая Манолова", поясни той

„Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов, и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези хора припознават много от нашите цели. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа, защото има хора и вдясно, и вляво. Ние явно ставаме новият център. Трябва да дадем пълна демокрация на избирателите да гласуват по цялата палитра - от най-ляво до най-дясно". Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият служебен министър на икономиката и съосновател на проекта „Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По думите му още следващата седмица от новата формация сядат на преговори с „Демократична България" и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„От формацията на Слави Трифонов работих добре с Мика Зайкова и Ива Митева. Според мен от ИТН трябва да преглътнат егото и да разберат, че сами не става. Трябва обединение под общи принципи. Бих се обадил на Зайкова и бих й казал: „Това искаме да правим, ако мислите, че имате воля и ентусиазъм, заповядайте на разговори”, каза още бившият служебен министър.

Официално: „Продължаваме промяната” отива на избори с ВОЛТ и „Средна европейска класа“

Той отново подчерта, че целта им е да има 121 почтени депутати в парламента след изборите.

„Подкрепа от 9% на изборите е наистина сериозна. Не можах да повярвам, защото все още нямаме партия, листи и кампания. Много благодаря на всички, които ни подкрепиха само на базата на нашите две имена. Този процент, ако се направи хубава кампания, вярвам, че ще се утрои", каза още Петков.

 

 

Според него в момента се намираме в началото на една вълна на промяната и тя ще продължи. И уточни, че интересите ни са да има диверсификация на енергията. България трябва да разполага с независими енергийни източници, посочи бившият министър. 

„Декларирах всичките си средства, когато станах министър. Спестяванията ми са над един милион лева. Всеки лев, който съм спестил, е на базата на моите успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах в компании. Горд съм с тяхното съществуване. Зад всичко, което притежавам, стои честен бизнес, труд и успехи. Живея в малък апартамент в центъра. Обичам да ходя пеша, без да шофирам, ако може. Платил съм си данъците. Не завися от поръчки и държавни договори, така че съм абсолютно спокоен", каза Петков в отговор на въпрос с какви средства разполага.

ВОЛТ: С формацията на Петков и Василев сме пред споразумение

За отношенията си с посланика на САЩ у нас - Херо Мустафа, той заяви: „Познавам я, срещали сме се няколко пъти. Не съм гвоорил с нея, откакто обявихме проекта си. Всички наши партньори на Запад биха се радвали България да не е корумпирана страна. На никого не му трябват задкулисните и корупционни сделки".

 

 

Кирил Петков коментира и отношенията си с ДПС. „Имах интересен разговор с депутат от партията. Каза ми: „Харесваме твоите политики и виждания, но не харесваме, че си срещу Делян Пеевски. Аз му казах, че не го харесвам, защото този човек, според мен, е източвал част от държавните пари", каза той.

Кирил Петков: Вярвам, че в следващия парламент ще има 121 депутати, споделящи нашите ценности

Във връзка с канадското си гражданство той заяви, че на 20 август е бил уведомен от Канада, че молбата му за отказ е била удовлетворена. „Важно е Конституционният съд да каже, че въпросът е не кога чужда държава ти издава бележка, а кога си подал молбата си”, уточни той.

Петков коментира и заплахите срещу Румен Спецов. По думите му ДАНС били уведомени за това. „Лично Асен Василев ми каза, че Спецов е подал сигнал за заплахи срещу него", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.