С пари от вноски на здравноосигурени не може да се плащат лекарства за неосигурените, категорични са от Касата

Здравнонеосигурените пациенти, преминали на преглед през COVID зона, няма да могат да получат безплатни лекарства. Безплатната терапия с различни лекарства, посочени преди дни от Министерството на здравеопазването /МЗ/, се полага на осигурени. От Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ казаха за БТА, че с пари от здравни вноски на здравноосигурените граждани не може да се плащат лекарствата за неосигурените. Този казус трябва дабъде разрешен от държавата, допълниха от НЗОК.

Фалстарт за издаването на рецепти за безплатни лекарства за COVID болни

Преди дни от Касата публикуваха Правила за реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение на задължително осигурените лица с COVID-19 за времето на обявената извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на посоченото остро инфекциозно заболяване.

Аптеките алармират: От 18 лекарства за COVID само 9 са безплатни, а 3 липсват

Дори в COVID зона лекарят да изпише на неосигурения пациент някой от посочените от МЗ безплатни медикаменти, рецептата няма да бъде изпълнена в аптеката, каза за БТА главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. Осигурените пациенти обаче, по думите на Маринов, ще имат затруднения при взимането на безплатните лекарства срещу COVID-19, тъй като НЗОК заплаща до три медикамента, а те задължително всички трябва да бъдат взети от една аптека. Ако в аптеката има само едно от тях, пациентът няма да може да вземе останалите от друга аптека. Остава само възможността болният да си ги закупи, обясни Маринов. Маринов посочи още, че в момента има дефицит на нискомолекулните хепарини, които се прилагат в терапията срещу коронавирусната инфекция.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК