Това беше потвърдено днес за "Франс прес" от двама информирани източници

Телефоните на най-малко петима членове на френското правителство и дипломат на работа в Елисейския дворец са били заразени с шпионския софтуер "Пегас", съобщи френският сайт "Медиапарт". Това беше потвърдено днес за "Франс прес" от двама информирани източници.

И телефонът на Макрон е бил мишена на "Пегас"

Телефоните са били заразени между 2019 г. и 2020 г. с продаван от израелската компания НСО шпионски софтуер, показва проверката на френските служби за сигурност. Засегнатите министри са Жан-Мишел Бланкер (на образованието), Жаклин Гуро (на териториалното сближаване), Жюлиен Дьонорманди (на селското стопанство), Еманюел Варгон (делегирана министърка за жилищното строителство) и Себастиен Льокорню (на отвъдморските територии).

Засегнат е и дипломат от дипломатическата служба на Елисейския дворец, който работи с президента Еманюел Макрон по международни въпроси. Нито един източник, потърсен от АФП, не коментира тази информация. Но двама информирани източници, пожелали анонимност, потвърдиха за АФП достоверността й.

Руски разузнавачи ползвали Френските Алпи за базов лагер при операции в Европа

Моят телефон беше сред тези, проверени от националната агенция по сигурността на информационните системи, коментира за сайта на в. "Опинион" Еманюел Варгон, като уточни, че е сменила телефона си.

Разследване, публикувано от 18 юли насам от консорциум на 17 международни медии, разкри, че софтуерът "Пегас", разработен от израелската компания НСО груп, е давал възможност да бъдат шпионирани най-малко 180 журналисти, 600 политици, 85 активисти за човешки права и 65 бизнес лидери в различни държави.

Журналистическото разследване се базира на списък от 50 000 телефонни номера, избрани от клиенти на НСО груп от 2016 г. насам. Списъкът бил получен от организациите "Форбидън сторис" и "Амнести интернешънъл".

Във Франция вече са внесени няколко жалби от хора, които твърдят, че са станали жертва на софтуера. Кралство Мароко беше обвинено, че е използвало софтуера, което Рабат отрича и нарича това "лъжливи и безпочвени обвинения", а във Франция, Испания и Германия започнаха няколко съдебни производства.