Еднополовите двойки вече могат да регистрират гражданско партньорство

Почти 2/3 от швейцарските избиратели одобриха плана на правителството за въвеждане на еднополови бракове, според първите прогнози след референдума днес, предава АФП.

Според прогнозите на статистиците от GFS Bern, които проведоха основните анкети по време на кампанията, 64% от гласоподавателите подкрепят предложението „брак за всички“, което ще приведе алпийската нация в съответствие с по-голямата част от Западна Европа.

Избирателните секции затвориха по обяд (10:00 GMT), като се очаква пълните резултати да дойдат в рамките на часове.

Еднополовите двойки вече могат да регистрират гражданско партньорство, като всяка година се създават около 700 такива партньорства. Този статут обаче не предоставя същите права като брака, включително за получаване на гражданство и съвместно осиновяване на деца.

След години на дебати и дискусии швейцарският парламент одобри през декември миналата година законопроект, позволяващ еднополови двойки да се женят в страната с 8,6 милиона души. Но той беше оспорен в рамките на системата за пряка демокрация в Швейцария, като противниците събраха 50 000 подписа, необходими за поставянето на въпроса на референдум.

Правителството и парламентът призоваха избирателите да подкрепят "брака за всички", за да се премахне "неравното отношение" между хетеросексуалните и гей двойките.

Източник: БНР