Иван Шишков е на инспекция

На строежа на автомагистрала "Струма" след Благоевград има три свлачища, които са крити в продължение на година и половина". Това каза днес в Симитли Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие, след направена от него инспекция.

На проверката присъстваха още областният управител Никола Шушков и Иван Кунев, директор на Областно пътно управление.

Едното от свалищата е в края на автомагистралата и преди моста за вход в строящия се тунел. Другите две са след тунелите в посока Симитли. 

„Останах неприятно изненадан. Направили сме строителна проверка по документи и сме установили, че на две от местата има свлачища. На едното място (където свършва магистралата, непосредствено преди моста, веднага след кръговото кръстовище), заради свлачището, е спряно строителството на магистралата преди година и половина“, обясни заместник-министърът.

Новият участък на АМ „Струма” ще струва 600 млн. лева

Според него чак сега в Агенция „Пътна инфраструктура" са внесени документи за укрепване на свлачищата. Той добави, че това са проблеми, които са замитани. Те чак сега започват да се решават – първо документално, а това ще забави целият процес. „Сега се подготвят документи, влизаме в есенно-зимния сезон, много трудно някой може да постави срок. След като документите бъдат оправени, ще има яснота кога този участък може да бъде завършен“, добави заместник-министърът.

Според него това дали е скривано от МРРБ не е ясно, важно е по най-бързия начин да бъдат укрепени свлачищата и този участък да бъде пуснат. Останалата част от магистралата се строи интензивно. Очаква се след решение на МРРБ, да се реши как ще се завърши трасето на магистралата при Кресненското дефиле.

„Огромна част от магистралите са строени донякъде. Магистрала „Струма“ ще бъде завършена, въпросът е кога. Не мога да си помисля обратното. Тя ще бъде завършена в следващия програмен период. За съжаление, част от инфраструктурните проекти се бяха превърнали в политика, а според мен те са нужни на обществото", каза още Шишков. 

Иван Шишков инспектира и демонтажа на железния мост в гр. Симитли.

„Това е важен обект, не само за местното население. Има и регионално значение. До края на годината трябва да бъде готов. Ще държим изкъсо процеса, ще наблюдаваме строителството, за да може да се похвалим навреме с това, което се прави“, каза Шишков.