При земния трус загина един човек, 20 са ранени

Извънредно положение беше обявено на остров Крит, където тази сутрин беше регистрирано силно земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер, съобщава агенция АНА-МПА. При земния трус загина един човек. 20 души са били ранени, съобщава Асошиейтед прес.

Силно земетресение разтърси Гърция, има загинал (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вследствие на труса повече от хиляда жилищни постройки са негодни за обитаване. Министърът на климатичната криза и гражданската защита Христос Стилианидис, който пристигна на острова, съобщи, че съвместно с местната и областна управа ще бъде изграден пакатков лагер, който ще може да приюти 2 500 души.

 

 

Силни вторични трусове след земетресението в Гърция

Най-тежко засегнати са постройките в село Аркалохори, които по думите на Стилианидис са по-стари и не отговарят на противоземетръсните изисквания. Жителите на главния град на острова Ираклион са получили съобщение от 112 с предупреждение, да не влизат в сгради, които са пострадали от земетресението.

 

 

Според директора на Института по геодинамика Акис Целендис земетресението с магнитуд от 5,8 по Рихтер е основното земетресение, а регистрираните след това земни трусове са вторични. По думите му конкретният разлом не може да предизвика земетресение с магнитуд повече от 6, но заради малката му дълбочина ще има много вторични трусове и хората трябва да са внимателни. Детските градини и училищата в района ще останат затворени за два дни.

 

 

Източник: БТА