Тя иска и държавата да възстанови на "Топлофикация" преразхода от увеличените цени

В тези тежки времена на ръст на инфлацията "Топлофикация София" запазва социално поносимите цени за гражданите. В същото време това не може да бъде буфер, който самостоятелно да плати социалната политика на държавата. Настояваме държавата да възстанови на дружеството преразхода, породен от увеличените цени на газа и емисиите, в противен случай ликвидната криза, в която "Топлофикация" ще изпадне, ще се отрази на цялата система. Това се разбира и от министъра на енергетиката, с когото се надявам да намерим решение в най-кратки срокове, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община по повод на ръста на цените на електрическата енергия и последиците за общинските дружества.

Цените на тока и парното за битовите потребители – без промяна до края на годината

Кметът припомни, че вчера служебното правителство обяви мерките за компенсиране на бизнеса заради безпрецедентния ръст на цените на тока. Тя изрази съжаление, че два големи сектора от столичната икономика на този етап не са включени в мерките за енергийни компенсации. По отношение на електричеството - това са двете транспортни дружества - "Метрополитен" и "Столичен електротранспорт", които търпят големи загуби от повишената цена на електрическата енергия, подчерта Фандъкова. Тя настоява общинските дружества да бъдат включени в мерките за подпомагане на търговските дружества.

По отношение на природния газ - на този етап отсъстват каквито и да е мерки за компенсиране на повишението на цената му. Това е основно гориво за немалка част от градския транспорт в страната, както и за топлофикационните дружества, заяви кметът.

"Топлофикация София" е най-големият потребител на природен газ в страната, който осигурява отопление на над 1 млн. души и вече търпи значими загуби от повишената цена на природния газ. Затова искаме правителството да предвиди отделни мерки за компенсиране на цената на природния газ, така че да не се допусне ликвидна криза, която би се отразила директно на предприятията и на цялата енергийна система на страната, каза столичният кмет.

"Булгаргаз" иска ново увеличение на цената на газа

Тя съобщи, че по-рано днес е имала среща с председателския съвет на Столичния общински съвет /СОС/, на който е запознала съветниците с финансовото отражение на ръста на цените на природния газ и на електричеството върху състоянието на тези три дружества. Днес разговарях и с министъра на енергетиката, който се съгласи на среща, на която да обсъдим мерките за компенсация, информира кметът. Тя е категорична, че цената на парното в София не трябва да бъде повишава. Цената на парното за битовите потребители, определена на 1 юли тази година, е със заложена цена на природния газ от 47,11 лв. за мегаватчас. Тази цена трябва да остане такава до края на годината, така че потребителите да са спокойни. В същото време обаче цената, на която "Топлофикация" купува природния газ постоянно се увеличава, посочи кметът.

Повишението на цената на природния газ, на която дружеството купува от "Булгаргаз", започна още от юли. За август тя е 57,6 лева, за септември - 69,4 лева, а от 1 октомври се очаква да стане още по-висока, каза Фандъкова.

По думите й това означава, че "Топлофикация София" купува природен газ на почти двойно по-висока цена от тази, на която продава на своите клиенти топлинната енергия. Тази разлика в цената задължително трябва да бъде компенсирана от държавата и тази компенсация трябва да започне сега. В противен случай "Топлофикация София", която е най-големият клиент на "Булгаргаз", ще изпадне в безпрецедентна ликвидна криза и категорично няма да може да покрива задълженията си.

Димитър Манолов: Миньори и енергетици ще протестират в София през октомври

Фандъкова увери, че няма риск парното в София да спре, което е било изразено и от министъра на енергетиката. Проблемът според кмета е, че "Топлофикация" няма да може да изплаща задълженията си към "Булгаргаз".

Затова нашето предложение е разликата между цената на природния газ, която дружеството заплаща и цената, заложена в цената на топлинната енергия, да бъде покрита със средства от Фонд "Сигурност на електроенергийната система". До момента само за трите месеца - от юли до септември разликата в цените е 11 млн. лева. Ако в петък КЕВР утвърди нова цена на природния газ за "Булгаргаз", очакваме тази финансова дупка да нарасне с още 15 млн. лева само за месец октомври, каза Фандъкова. Тя изрази опасения, че цената на природния газ за ноември и декември ще продължи да расте, а това са два от месеците с най-голямо потребление на природен газ, заради отоплителния сезон. Ако прогнозите на експертите за ръст се сбъднат, от разликата в цените за двата месеца очакваме допълнителна загуба от над 100 млн. лева, каза кметът.

По думите й отделно перо в цената на топлинната енергия са увеличаващите се цени на въглеродните емисии. И при тях признатата от КЕВР цена е чувствително по-ниска от пазарната в момента. Очакванията са до края на годината тази разлика да доведе до загуба от още 25 млн. лева. "Топлофикация София" в момента е натоварена с непосилна социална функция като запазва цената на парното, отбеляза кметът.

Евростат: Над 40% от българите не могат да се отопляват през зимата

Фандъкова подчерта, че намира за крайно неприемливи лансираните до момента искания Столична община да осигури от общинския бюджет разликата в цените. Общината не може и не трябва да плати загуба, причинена от разликата между държавно регулираните цени на топлинната енергия и на природния газ - това е държавна задача и държавата трябва да изпълни своя ангажимент, категорична е Фандъкова.

Тя информира, че в последните шест месеца с помощта на Американската агенция за търговия и развитие е изработен план за модернизация на "Топлофикация София". Той е готов и предстои неговото внасяне за обсъждане в СОС. Планът включва изграждането на нови когенерационни мощности и инвестиции в топлопреносната мрежа, които ще гарантират неговата дейност през следващите 30 г. при спазване на всички екологични норми. В тези инвестиции общината не само може, но и трябва да участва, каза още Йорданка Фандъкова.

Мерки за справяне с кризата в електоенергията бяха обявени от властта в понеделник. Подробности гледайте във видеото горе.

Източник: БТА