Международната федерация на транспортните работници ще провери състоянието на екипажа

Трима от екипажа на заседналия в морето до Камен бряг кораб са пожелали да слязат на брега, съобщиха за NOVA от Министерството на транспорта. За да го направят обаче, собственикът на кораба трябва да изпрати на тяхно място други трима, за да попълни 9-членния екипаж. Все още не е ясно как и кога може да се осъществи това.

Убеждават екипажа на "Вера Су" да слезе на брега

Междувременно в Международната федерация на транспортните работници е постъпил сигнал от работещите на кораба “Вера Су” за неизплатени заплати. По тази причина представител на организацията, придружен от служител на изпълнителната агенция “Морска администрация”, ще се качат на борда и ще инспектират състоянието на екипажа.

Във Варна се очаква да пристигне представител на салвидж компанията, наета от корабособственика да измъкне плавателния съд. Той ще съгласува с българските власти плана за съдбата на “Вера Су” оттук нататък. Ще се наложи и да се качи на борда за оглед.

Експерт по морско право: Капитанът на „Вера Су” трябваше да бъде арестуван още първия ден

За момента корабът “Вера Су” е укрепен с котви и вериги. Направени са още водолазни огледи със видеозаснемане, което ще се анализира. Източено е и последното гориво, освен необходимия минимум.  Претоварването на 3300 тона азотен тор на този етап не може да започне. Специализираните баржи се очакват във Варна в сряда. Междувременно метеорологичните прогнози са за високи вълни и силен вятър в следващите дни, което допълнително поставя въпросителни около старта на операцията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.