През 2016 г. НАСА създаде Службата за координация на мерките за защита на Земята

НАСА за първи път ще тества защита на Земята от потенциално опасни астероиди. Според "Вашингтон пост", американската космическа агенция планира да изстреля ракета със специална сонда, която ще трябва да се сблъска с астероид и да промени орбитата му.

Събитието е насрочено за 24 ноември в 01:20 ч. източно крайбрежно американско време.

Устройството DART ще трябва да се отдели от ракетата и да достигне двойния астероид Дидим-Диморф през есента на 2022 г. Очаква се сондата да се сблъска с по-малкия от тях - Диморф - със скорост около 25 000 км в час. В резултат на това орбитата на Диморф, която се върти около по големия-големия Дидим, ще трябва да се отклони „с част от процент“. Учените очакват, че това ще бъде достатъчно, за да могат да завиксират отклонението с телескопи от Земята.

Двойният астероид Дидим-Диморф обикаля около Слънцето и в момента не представлява заплаха за нашата планета, въпреки че периодично се приближава до Земята. Целта на експеримента е да се разработи техника, с помощта на която в бъдеще, в случай на поява на наистина опасни за планетата астероиди, специалистите биха могли да променят траекторията на тяхното движение.

През 2016 г. НАСА създаде Службата за координация на мерките за защита на Земята от астероиди. Като част от тази програма се извършва търсене на астероиди и комети, които биха могли да застрашат Земята в околоземното пространство в рамките на 48 милиона км от Земята, събират се данни за техния размер, орбити и химичен състав, както и анализ на възможните последици от падането им на Земята.

Източник: БГНЕС