Андрей Живков специално интервю за NOVA

Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи у нас. Tова обяви в специално интервю за NOVA енергийният министър Андрей Живков.

От КЕВР направиха прогноза за 20-30% ръст на цената на тока?

Не можем да прогнозираме проценти на цените. Изключително променлив е пазарът, условията тогава могат да бъдат по-спокойни.

Възможно ли е сметката ни за парно да нарасне?

През последните няколко дни цената на газа скочи толкова много, никой анализатор не го очакваше. Това не е устойчиво и със сигурност цената няма да се задържи дълго на това ниво.

Какъв е рискът за цената на водата?

С дружествата, които доставят вода, проблемът наистина е сериозен. Когато КЕВР е определя цените на водата за бита, нивата на цените на електрическата енергия са били други. ВиК-тата са сключили договори на по-ниски цени. ВиК Холдингът е на път да създаде свой собствен търговец на електрическа енергия, който да търгува на борсата и ще може да доставя ел. енергия на далеч по-приемливи цени.

Можем ли да очакваме увеличение на цената на водата в рамките на годината?

Ако се вземат необходимите мерки в холдинговото дружество, считам, че може да се умекоти ефектът. Дори да има някакво увеличение, в което се съмнявам, то ще бъде неголямо.

На места в страната казват, че водата е с 80% по-скъпа. Смятате ли, че хората могат да си позволят такова увеличение?

Разбира се, че не. Трябва да отбележим, че има дружества, които използват гравитачен метод за изпомпване на вода, където този проблем не стои. Дружествата, които използват електроенергия и помпи, са значително по-малко. Така, че считам, че до такова увеличение няма да се стигне.

Можем ли да очакваме компенсации за бита?

Битът към момента не е застрашен от повишаване на цените до нова година. Ако, наближавайки този краен срок на ценовото решение, се види, че има предпоставки за сериозно увеличение на цената, държавата ще използва всички резерви, които има, за да направи така, че увеличението да не е толкова голямо.

Възможно ли е високите цени, които се виждат сега, през декември, когато се определят новите, ще бъдат различни?

Факторите, които определят цените, са различни. Това са цената на газа, факторите около цените на въглеродните емисии. Много е важна и прогнозата каква зима ни очаква. В голяма степен скокът на цените е заради неизвестността каква ще бъде зимата. Имайте предвид, че цените на борсите до голяма степен отразяват притеснението и страха на клиентите. Зимата ще бъде такава, каквато е, и без нашите молби. Но топлата зима е един от факторите, който би могъл да допринесе за смекчаване на цените.

Ако цената за мегават/час е 400 лв., мерките ще помогнат ли действително?

Компенсациите от 50 лв., които обещахме, ще се кумулират с тази цена. В края на крайщата правим стъпки, които могат да се направят веднага. Ние подпомагаме малките и средни предприятия, защото допускаме, че не са били достатъчно добре информирани. Подпомагаме ги и поради друга причина – защото цените на пазара скочиха драстично. Като реверанс към бизнеса, тоест да покажем, че се стремим да взимаме реални мерки.

Цялото интервю с  министър Андрей Живков гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.