Областта от дни е в тъмночервената зона

От утре във Видин се въвеждат по-строги противоепидемични мерки срещу COVID-19, след като областта от дни е в тъмночервената зона по заболеваемост. За две седмици се спират всички масовите мероприятия, включително и спортните, освен ако не са в държавния календар, но и те ще са без публика. До 30% се ограничават местата за зрители в театрите и кината. В училищата ще редуват дистанционно и присъствено обучение. Затварят залите за спорт и школите.

Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна

Допълнителните противоепидемични мерки са наложени, след като разпространението на коронавируса надхвърли 500 на 100 000 хиляди души население. Във Видин няма възражения срещу новите, по-строги правила. В търговските обекти ще допускат по един клиент на площ от 8 квадратни метра, но не е ясно как ще се следи за спазването на ограничението. Родители са скептични към дистанционното обучение, но не възразяват срещу мерките:

От училищата в областта засега само 8 паралелки са под карантина, но въпреки това от понеделник ще редуват присъствени занятия и обучение в електронна среда.

Витанов: Оформя се вторичен пик на COVID-вълната и висока смъртност

"В продължение на две седмици училищата, класовете всъщност ще бъдат така разпределени, че да няма натовареност и да няма ръст на заболеваемост сред учащите и сред учителския персонал, разбира се", каза областният управител Огнян Асенов. Той призова за повече отговорност.

"На първо място гражданите трябва да бъдат по-отговорни и да проявяват повече самодисциплина, за да можем да ограничим ръста на заболеваемост и да се справим с кризата", каза Асенов. Ограниченията са за следващите две седмици. От сформирания заради епидемичната обстановка кризисен щаб във Видин обявиха, че ако ситуацията се усложни, ще има нови мерки.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР