Още хора се свързаха с NOVA, за да разкажат

Къщата на ужасите - така хората от „Драгалевци” наричат дома за стари хора, който се намира на  улица „Крушова градина”. По цял ден оттам ехтели писъци.

„Чуваме викове, крясъци, понякога викове за помощ”, разказва Владимир Йовчев.

„Чуват се и плесници, и крясъци, обиди”, разказва Даниела Трайкова.

„Когато излизам сутрин, предимно жени са се хванали за оградата и молят за помощ, казват, че искат да се махнат оттам. Виждала съм да оставят възрастните хора на 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, без чадър, без шапки”, разказва Христина Йовчева. И добавя, че наскоро в дома е имало убийство, а преди години - самоубийство. „Разбрахме, че всичко е било инцидент между настанените вътре”, казва още Христина.

„Преди няколко години една възрастна жена се хвърли от тераса на този дом и бях извикана като свидетел. Жената почина”, разказва Даниела Трайкова.

„Не може да има непрекъснато наблюдение. И не може да се предположи кога ще се случи нещо. Това може да се случи и вкъщи, и на улицата. Няма как да се избегне. Случват се такива инциденти. Нормално е да падне, да удари някой. Случва се и да се сбият”, смята Анжела Димитрова, управител на дома за стари хора.

 

 

След един месец живот в къщата, Биляна Божилова намерила дядо си напълно обездвижен и неадекватен. Две седмици след постъпването си, мъжът спрял да говори.

„Имаше рана на дясната ръка, на китката. Единият му крак беше парализиран и сгънат. Попитах какво е станало. Казаха ми, че бил паднал в банята при къпане. Когато дръпнах одеялото, той беше целият в декубитални рани. Беше абсолютно обезводнен. Видях езика му - беше абсолютно напукан, като пета. Това не е от недаване на вода от преди два часа. Това беше с дни”, разказва Биляна Божилова. „Хора ми казаха, че сутрин ги извеждат към 08:00-08:30 ч., дават им закуската и ги държат навън до вечерта, без тоалетна, без право да влизат. Аз ги виждах - те бяха абсолютно омаломощени и лежаха на масите”, разказва още Божилова.

Съмнения за насилие в дом за възрастни хора в София (ВИДЕО)

Мария Робертович нарича дома "концлагер". Живяла е там шест години. „Насилието е и физическо, и психическо. Основно е боят от санитарките. Бой с ръце, с юмруци, с пръчки на метли. Да, падат по стълбите, защото те не могат да ходят, а ги карат да ги изкачват. Влачат ги по стълбите като парцали”, разказва още тя.

В дома се приемали здрави хора, хора с деменция, но и такива с психични отклонения. Затова се стигало до убийства и самоубийства. А управителката извършвала всякакви услуги срещу добро заплащане, твърди Мария.

„Да кажем, че роднина иска да се отърве от баща си или майка си. Сключва договор с управителката, въпросният човек влиза в дома и оттам нататък всички контакти с близките му са отрязани. И бавно и сигурно го водят към скорошна, бърза смърт. Има няколко такива случая”, твърди Мария Робертович.

Жена с психично заболяване е останала без жилище, твърдят близките й. Била настанена в дома в „Драгалевци” без тяхно знание и без самата тя да знае къде отива. Миналата година е починала. Роднините й не били уведомени и за смъртта.

„Тя не е доброволно настанена там. Твърдеше, че насилствено са я накарали да подпише документ. Накрая се оказва, че този документ е точно за апартамента”, разказва племенницата й.

Апартаментът е придобит от управителката на дома през 2016 г., твърдят близките на вече починалата жена. Прехвърлен е срещу издръжка и гледане. Съседи от блока се подписали пред нотариус.

Близките на жената твърдят, че управителката на дома се опитала да присвои още един апартамент - на възрастен мъж от същия блок. Оказало се обаче, че въпросният човек има наследници, които предявили претенции към имота.

От Софийската районна прокуратура обявиха, че е образувано досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда на 90-годишен мъж от дома. Извършва се проверка дали телесната повреда е нанесена на възрастния мъж от лице, работещо в дома.

Извършват се разпити на свидетели, изискани са документи и видеозаписи.

При събиране на достатъчно данни за наранявания, причинени на други лица в дома, както и за евентуално извършени престъпления против собствеността, ще бъдат отделени материали в ново дело, респективно ще се образуват и други досъдебни производства, съобщават от прокуратурата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.