Били са претърсени 5 жилища у нас

Европол съобщи, че е прекратила измама с онлайн търговия, извършвана от България, при която германски инвеститори са загубили милиони евро.

Български, кипърски, холандски, германски и украински служители на реда извършили претърсвания в сряда, като затвориха два незаконни кол центъра в София и арестуваха поне една "цел с висока стойност" в Кипър, съобщи базираната в Хага Европол.

При синхронизираните акции на 6 октомври, са били претърсени 8 жилища (5 в България, 1 в Кипър, 2 в Украйна); в България са били разпитани 17 лица; в Кипър е бил арестуван важен член на престъпната група; конфискувани са телефони, електронно оборудване, банкови сметки и резервни копия на данни

"Действайки в периода между май 2019 г. и септември 2021 г., престъпната мрежа е подмамила германски инвеститори да извършат транзакции на обща стойност най-малко 15 млн. евро“, се допълва в изявлението.

Използвайки над 250 имена на онлайн домейни за рекламиране на фалшиви финансови услуги, престъпниците са използвали около 100 служители, за да привличат инвеститори, използвайки предварително написани скриптове.

"Първоначалните печалби, показвани в потребителския интерфейс, насърчаваха клиентите да инвестират големи суми пари", заявиха от Европол.

"Клиентите обаче не получавали плащане на печалбите си или кредитно салдо, след като ги поискали", заявиха от полицейската агенция, която помогна за координирането на трансграничната операция заедно с побратимената си съдебна агенция Евроюст.

Допълнително проучване показа, че повечето от служителите на кол центъра не са знаели, че са замесени в измама.

По-рано тази година европейската полиция арестува 11 заподозрени за подобна схема, при която те са откраднали около 30 милиона евро.

Източник: БГНЕС